Na hlavný obsah

Biden a Zelenskyj podporili diplomatické riešenie sporu s Ruskom

Ukrajinský prezident tvrdí, že mu ide o mier v Európe.

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj
Na kombosnímke zľava prezident USA Joe Biden a hlava Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Spojené štáty so svojimi spojencami dôrazne zareagujú v prípade, že Rusko bude ďalej napádať Ukrajinu. Povedal to v nedeľu (2. 1.) v telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským americký prezident Joe Biden.

Obaja podporujú diplomatické riešenie, uviedol vo vyhlásení Biely dom. Zelenskyj taktiež podľa agentúry Reuters povedal, že mu ide o mier v Európe a prevenciu ďalšej eskalácie vo vzťahoch.

Podľa Bieleho domu Biden uistil Zelenského o podpore USA pri zabezpečení zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Podporil tiež snahy o deeskaláciu napätia v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny prostredníctvom minských dohôd a takzvaného normandského formátu, teda rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou pod patronátom Francúzska a Nemecka.

Prezidenti Ukrajiny a Ruska podľa Bieleho domu podporili diplomatické rokovania plánované na 10. januára v Ženeve, kde majú predstavitelia USA a Ruska hovoriť o bezpečnosti a situácii na Ukrajine. O dva dni neskôr sa uskutočnia rozhovory medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou (NATO).

O napätej situácii hovoril Biden minulý týždeň aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Aj jemu Biden povedal, že rozmiestňovanie ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou je neprijateľné a že ak sa situácia na východe Ukrajiny vyostruje, USA a ich spojenci budú reagovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet