Na hlavný obsah

Biden označil omikron za nového nepriateľa, nevidí však dôvod na paniku

Opäť vyzval na očkovanie.

Biden označil omikron za nového nepriateľa, nevidí však dôvod na paniku
Americký prezident Joe Biden. Foto: ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden označil v stredu (19. 1.) svoj prvý rok v úrade za rok „výziev“ i rok „obrovského pokroku“. Prezident to povedal na tlačovej konferencii pri príležitosti svojho prvého roku v úrade. Informovala o tom agentúra AFP.

Biden sa v Bielom dome pokúsil priblížiť pokrok, ktorý Spojené štáty dosiahli v boji s pandémiou i v hospodárstve, píše na svojej webovej stránke spravodajská stanica CBS News.

Prezident pripomenul, že situáciu v krajine už skoro dva roky ovplyvňuje pandémia koronavírusu. Variant omikron označil za „nového nepriateľa“.

„Je to dôvod na obavy, nie je to však dôvod na paniku,“ povedal Biden v spojitosti s pandémiou a dodal, že USA majú k dispozícii „nástroje na záchranu životov“ vrátane vakcín. Prezident takisto pripomenul, že 75 % dospelých obyvateľov USA je plne zaočkovaných.

„Očkovanie funguje. Dajte sa preto zaočkovať, prosím, a prijmite aj posilňujúcu dávku,“ vyzval ľudí. Takisto pripomenul, že vláda poskytuje testy na koronavírus s cieľom udržať školy v krajine otvorené.

Hospodárske výzvy

Pandémia ochorenia COVID-19 podľa Bidena priniesla aj veľa výziev v oblasti hospodárstva vrátane zvyšovania cien. Prezident zdôraznil vytváranie nových pracovných miest, investície do zlepšenia infraštruktúry a hospodársky rast.

Biden do úradu oficiálne nastúpil 20. januára 2021. Prezidentova celková podpora je podľa CBS News v súčasnosti na úrovni 44 percent. Na začiatku jeho pôsobenia vo funkcii to bolo viac ako 60 percent.

Pokles podpory Biden zaznamenal po stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu, zvýšení inflácie a náraste počtu prípadov koronavírusu, píše CBS News.

Rusko a Ukrajina

Biden tiež vyhlásil, že invázia na Ukrajinu by bola pre Rusko katastrofou. Jeho ruský náprotivok Vladimir Putin podľa neho podnikne nejaké kroky proti svojmu susedovi, avšak totálna invázia by vraj vyvolala masívnu reakciu a bola by pre Moskvu a ruskú ekonomiku nákladná.

„Niečo musí urobiť,“ povedal americký prezident na adresu šéfa Kremľa v súvislosti s možnými ďalšími krokmi Moskvy proti Ukrajine. Biden zároveň vyhlásil, že Putin podľa neho nestojí o plnohodnotnú vojnu. V prípade, že Rusko Ukrajinu napadne, bude sa podľa neho zodpovedať.

Rusko rozmiestnilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou a po novom tiež v Bielorusku desaťtisíce vojakov. Kyjev aj niektoré západné krajiny tvrdia, že sa Moskva pripravuje na možnú inváziu na Ukrajinu a že chystá provokácie, ktoré by mali podobnú operáciu zdôvodniť. Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, však popiera, že by chystalo útok proti svojmu susedovi.

Moskva zároveň od Západu požaduje záväzné záruky, medzi ktoré patrí okrem iného požiadavka, aby sa NATO zaviazalo nerozširovať smerom na východ. Washington a jeho spojenci to odmietli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet