Na hlavný obsah

Biden zváži uvalenie sankcií priamo na Putina, ak Rusko napadne Ukrajine

Ruský útok by podľa neho mal globálne následky.

Biden zváži uvalenie sankcií priamo na Putina, ak Rusko napadne Ukrajine
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a americký prezident Joe Biden sedia počas stretnutia vo vile La Grange v Ženeve v stredu 16. júna 2021. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v utorok (25. 1.) uviedol, že zváži uvalenie sankcií priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina, ak Rusko napadne Ukrajinu. Varoval tiež, že ruský útok by mal obrovské globálne následky, uviedla agentúra Reuters.

Podľa Bidena nedošlo k žiadnym zmenám pri ruských silách rozmiestnených pri ukrajinských hraniciach. Uistil, že nemá v úmysle vyslať americké jednotky na Ukrajinu, ale uviedol, že v najbližšom čase by sa mohla do regiónu presunúť časť z 8 500 amerických vojakov, ktorých pre krízu uviedli do bojovej pohotovosti.

Rusko rozmiestnilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou a nanovo tiež v Bielorusku desaťtisíce vojakov. Kyjev aj niektoré západné krajiny tvrdia, že Moskva pripravuje inváziu na Ukrajinu a že chystá provokácie, ktoré by mali podobnú operáciu odôvodniť.

Z Washingtonu v posledných dňoch zaznelo, že Rusko by mohlo začať útok kedykoľvek, americká diplomacia preto ohlásila evakuáciu rodín diplomatov z Kyjeva. K tomuto kroku pristúpila aj Kanada či Spojené kráľovstvo. Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, popiera, že by chystalo útok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet