Na hlavný obsah

Bidenova popularita klesla na minimum od jeho nástupu do Bieleho domu

Dôvodom je aj únava občanov z pandémie.

Bidenova popularita klesla na minimum od jeho nástupu do Bieleho domu
Na snímke americký prezident Joe Biden . Foto: TASR/AP

Americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi klesla podpora verejnosti na najnižšiu úroveň od jeho nástupu do Bieleho domu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters.

Bidenovo pôsobenie v úrade schvaľuje 43 percent opýtaných, 52 percent respondentov s jeho krokmi nesúhlasí a zvyšok si nie je istý. Reuters dáva pokles popularity hlavy štátu do súvislosti s tým, že Američania sú vyčerpaní z pandémie ochorenia COVID-19 a jej ekonomických dopadov.

Klesajúca popularita

Obľúbenosť demokratického prezidenta sa v prvých mesiacoch jeho pôsobenia v úrade držala nad 50 percentami, píše Reuters. Klesať začala vlani v auguste, keď v krajine prudko vzrástol počet úmrtí na covid a v Afganistane padla tamojšia vláda podporovaná Spojenými štátmi, pričom moc prevzalo radikálne islamistické hnutie Taliban.

V prieskume z predchádzajúceho týždňa schvaľovalo Bidenovo konanie 45 percent účastníkov a nesúhlasilo s ním 50 percent opýtaných.

Pokračujúci pokles Bidenovej popularity vyvoláva znepokojenie medzi demokratmi, ktorí sa obávajú, že by nespokojnosť Američanov pre nich mohla znamenať v novembrových voľbách stratu väčšiny v Kongrese.

Biden označil v stredu (19. 1.) svoj prvý rok v úrade za rok „výziev“ i rok „obrovského pokroku“. Biden sa v Bielom dome pokúsil priblížiť pokrok, ktorý Spojené štáty dosiahli v boji s pandémiou i v hospodárstve, píše na svojej webovej stránke spravodajská stanica CBS News.

Trump mal v rovnakom období nižšiu podporu

Ak republikáni prevezmú kontrolu nad Snemovňou reprezentantov alebo Senátom, mohol by byť legislatívny program súčasného prezidenta odsúdený na neúspech, upozornil Reuters.

Ten zároveň pripomenul, že Bidenovho predchodcu v úrade republikána Donalda Trumpa podporovalo v rovnakom období okolo 37 percent Američanov, pričom 59 percent s jeho krokmi nesúhlasilo.

Posledný prieskum Bidenovej popularity vykonali medzi 19. a 20. januárom a zúčastnilo sa ho online 1 004 dospelých Američanov, vrátane 453 demokratov a 365 republikánov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet