Na hlavný obsah

Blinken tvrdí, že obnovenie jadrovej dohody s Iránom je stále možné

Rozhovory sú momentálne v kritickom bode.

Blinken tvrdí, že obnovenie jadrovej dohody s Iránom je stále možné
Na snímke zľava americký minister zahraničných veci Antony Blinken a jeho nemecký náprotivok Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Medzinárodné rokovania s Iránom o jeho jadrovom programe sú v kritickej fáze, dohoda je ale stále možná. Vo štvrtok (20. 1.) to po stretnutí s nemeckou ministerkou zahraničia Annalenou Baerbockovou povedal šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

V Berlíne spolu obaja ministri rokovali predovšetkým o Rusku a o kríze na východnej Ukrajine, ale medzi témami bol aj Irán.

„Už nezostáva veľa času,“ povedal Blinken s tým, že za niekoľko týždňov sa rozhodne, či sa bude možné vrátiť k dodržiavaniu jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Nedostatok času spomenula aj Baerbocková. „Naším cieľom je ale dohodu udržať,“ povedala s tým, že Berlín je preto v kontakte s Ruskom a s Čínou.

Pred bilaterálnym rokovaním Blinkena a Baerbockovej sa obaja politici zúčastnili na spoločnej schôdzke s francúzskym ministrom zahraničia Jeanom-Yvesom Le Drianom a s námestníkom britskej ministerky zahraničia Jamesom Cleverlym.

Témou bol popri Rusku a Ukrajine tiež práve Irán. Agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske diplomatické zdroje napísala, že rozhovory s Teheránom sa nevyvíjajú dobre, takže hrozí krach dohody. O potrebe nového prístupu hovoril aj Blinken.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet