Na hlavný obsah

Blok ľadu veľký ako dva mrakodrapy pochoval mestá. Ničivá lavína v Peru zabíjala pred 60 rokmi

Obyvateľov prekvapila jej rýchlosť.

Blok ľadu veľký ako dva mrakodrapy pochoval mestá. Ničivá lavína v Peru zabíjala pred 60 rokmi
Na snímke ustupujúci ľadovec na hore Huascarán v Peru. Foto: TASR/AP

Pred 60 rokmi, 11. januára 1962, prišlo pri páde lavíny z hory Huascarán v Peru o život viac ako 4 000 ľudí. Huascarán patrí medzi najvyššie vrchy na juhoamerickom kontinente, hora je vysoká 6 768 metrov a je súčasťou Ánd. Spravodajský web Českej televízie informuje, že hora dostala svoje meno po vodcovi ríše Inkov Huáscarovi.

Ako uvádza server history.com, pod horou ležalo viacero väčších či menších sídiel. Večer, keď sa väčšina obyvateľov regiónu vrátila do svojich domov na večeru, sa okraj obrovského ľadovca náhle odtrhol a hromovo sa rútil dolu svahmi hory.

„Blok ľadu bol veľký ako dva mrakodrapy, vážil približne 6 miliónov ton a pri páde vydával hlasný zvuk, ktorý bolo počuť aj v mestách pod ním,“ uvádza server history.com.

Na lavíny boli zvyknutí, táto však prekvapila rýchlosťou

Keďže lavíny neboli neobvyklým javom, obyvatelia vedeli, že medzi prasknutím ľadu a dorazením lavíny do obytných oblastí je 20 až 30 minút, čo je dostatok času na to, aby sa presunuli do vyvýšeného bezpečia. Lavína v roku 1962 však bola iná.

Takmer desať kilometrov prešla len za sedem minút a zničila deväť miest a sedem menších dedín. Mestá Ranrahirca a Huarascucho boli pochované pod 40 metrami ľadu, bahna, stromov, balvanov a iných trosiek. V každom meste prežila len hŕstka ľudí. Lavína napokon skončila pri rieke Rio Santa, kde zastavila tok vody, čo spôsobilo záplavy v okolitých oblastiach.

Telá niektorých obetí sa nikdy nenašli, iné prúd rieky odplavil až 160 kilometrov k pobrežiu Tichého oceánu. Okrem obetí na ľudských životoch pri katastrofe zahynuli tisícky hospodárskych zvierat a lavína zničila pôdu, na ktorej sa pestovali plodiny, čo spôsobilo škody vyčíslené na milióny dolárov.

O osem rokov neskôr okolie Huascaránu postihla ďalšia, ešte väčšia katastrofa. Na konci mája 1970 Peru postihlo doteraz najsilnejšie zemetrasenie v dejinách tejto juhoamerickej krajiny. Malo silu 7,9 stupňa Richterovej škály, informuje web ČT.

Otrasy dali do pohybu zmes hornín a ľadu, ktoré po druhý raz v krátkom čase zasypali napríklad aj mesto Ranrahirca. Druhá, menšia lavína vtedy zasypala tábor československých horolezcov, v ktorom zomrelo 14 ľudí. Československo prišlo o elitu horolezectva, Peru dovedna o 70 000 obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet