Na hlavný obsah

Bol autorom bestsellerov aj najlepším rybárom na svete. Zane Grey sa narodil pred 150 rokmi

Skutočná história je v jeho dielach skreslená.

Na kombosnímke americký spisovateľ Zane Grey a obálka jeho knihy Jazdci fialovej šalvie.
Na kombosnímke americký spisovateľ Zane Grey a obálka jeho knihy Jazdci fialovej šalvie.Foto: wikimedia commons/ twitter Project Gutenberg
Foto: wikimedia commons/ twitter Project Gutenberg

Svetoznámy americký spisovateľ dobrodružných románov Zane Grey sa narodil pred 150 rokmi – 31. januára 1872 (niektoré zdroje uvádzajú ako rok narodenia 1875).

Tí, ktorí počuli o Zaneovi Grayovi, ho zvyčajne poznajú ako autora najpredávanejších westernov, no málokto si uvedomuje, že bol komerčne najúspešnejším americkým autorom 20. rokov.

Každý rok od roku 1915 do roku 1924 sa niektorý z jeho románov umiestnil na zozname desiatich najpredávanejších. Tento úspech sa prekrýval s rozmachom filmového priemyslu. Rozpútal sa tvrdý konkurenčný boj o práva na ich sfilmovanie.

Knihy a ich početné filmové verzie spoločne definovali horúci a pustý juhozápad ako úžasnú krajinu, ktorá je ako stvorená pre prestrelky a romantiku.

Jazdci Fialovej šalvie, Pohraničná légia či Dedičstvo púšte sú stále populárne, ale Greyovým najlepším príbehom je pravdepodobne jeho vlastný pestrý a pozoruhodne málo známy život, píše portál harvardmagazine.com.

Pearl Zane Gray sa narodil v Zanesville v štáte Ohio, v meste, ktoré založil jeho pradedo z matkinej strany – Ebenezer Zane, ktorý sa vyznamenal v revolučných bojoch, ktoré Gray opísal vo svojich prvých románoch.

Jeho mladosť poznačili konflikty s otcom

Grayova mladosť bola plná neľútostných konfliktov s jeho prísnym a náročným otcom, synom farmára, ktorý sa stal úspešným zubárom v Zanesville. Jeho výtržníctvo a zlé výsledky v škole situáciu len zhoršovali.

Potom, v polovici prvého ročníka, musel odísť zo strednej školy, aby pomohol svojmu otcovi trhať zuby chudobným miestnym obyvateľom.

Aby sa rozptýlil, hral baseball. Bol dosť dobrý, a tak získal štipendiá na niekoľkých univerzitách. Pensylvánsku univerzitu si vybral nielen pre jej skúsený tím, ale aj pre jej školu zubného lekárstva, kam ho okamžite prijali.

V triede mu jeho štvorročné praktické skúsenosti umožnili prechádzať z ročníka do ročníka, ale v športe sa stal tímovou hviezdou. Po promócii sa sústredil viac na bejzbal ako na zubné lekárstvo, dúfal, že sa dostane do najvyššej ligy, no neúspešne.

Zane Grey počas jeho cesty do Austrálie.
Zane Grey počas jeho cesty do Austrálie.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Písanie ho bavilo viac ako pokazené zuby a zlý dych

Začal teda pracovať ako zubár v New Yorku, ale rýchlo zistil, že písať o predkoch, ktorých životy boli vznešenejšie a vzrušujúcejšie ako jeho, ho bavilo viac, ako trápiť sa s pokazenými zubami a zlým dychom.

V lete v roku 1900 stretol o 11 rokov mladšiu Linu Dolly Roth, dcéru newyorského lekára, ktorá nadšene podporovala jeho túžbu stať sa spisovateľom.

Po ich svadbe v roku 1905 mu jej značné dedičstvo umožnilo zanechať zubné lekárstvo a venovať sa písaniu na plný úväzok. Ich svadobná cesta cez krajinu ich zaviedla aj do Grand Canyonu. Graya uchvátila jeho prírodná krása.

Práve prostredie Grand Canyonu ho inšpirovalo k napísaniu jeho prvého westernu Dedičstvo púšte (1910). Mal vtedy 38 rokov. Nasledujúcich 15 rokov sa každoročne vracal na juhozápad, aby našiel inšpiráciu a nový materiál pre ďalšie knihy.

Greyove knihy zbierali jeden úspech za druhým, napríklad Jazdci Fialovej Šalvie, alebo Pohraničná Légia, ktorá bola nadšene prijatá publikom a následne niekoľkokrát sfilmovaná.

Zane Grey bol aj vášnivým rybárom.
Zane Grey bol aj vášnivým rybárom.Foto: ČTK
Foto: ČTK

Mnoho známych hercov začalo svoju kariéru vo filmoch založených na jeho knihách. Patrili medzi nich Gary Cooper, Randolph Scott, William Powell, Wallace Beery, Richard Arlen, Buster Crabbe, Shirley Temple a Fay Wray.

Jeho romány opisovali život na divokom západe romanticky a pohľad na jeho dobývanie bol hlavne pohľadom „bieleho muža“. Skutočná história je v jeho dielach skreslená. Popri románoch o divokom západe písal aj o ďalších témach, napríklad o rybolove. 

Považovali ho za najlepšieho rybára sveta

Počas medových týždňov Gray navštívil aj kalifornský ostrov Catalina, kde si osvojil nového koníčka – lovenie rýb. Hoci jeho prvé pokusy nedopadli dobre, inšpirovali ho k novým výletom do Mexika a na Florida Keys.

V roku 1924 vyrazil do Nového Škótska, kde ulovil tuniaka s hmotnosťou 343 kilogramov (758 libier), čo bol jeho prvý svetový rekord.

Grey si kúpil trojsťažňový škuner a o niekoľko mesiacov sa plavil na Galapágy. Na neskorších plavbách na Nový Zéland, Tahiti a Austráliu zvýšil svoj zoznam rekordov na tucet. V tomto období ho všetci považovali za najlepšieho rybára na svete.

Zane Grey zomrel 23. októbra 1939 na zlyhanie srdca vo veku 67 rokov vo svojom dome v Altadene v Kalifornii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet