Na hlavný obsah

Boris Johnson odmietol obvinenia, že klamal o večierku počas lockdownu

Podľa jeho exporadcu s ním súhlasil.

Boris Johnson odmietol obvinenia, že klamal o večierku počas lockdownu
Na snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: SITA/AP

Premiér Spojeného kráľovstva Boris Johnson v utorok (18. 1.) odmietol obvinenia svojho exporadcu Dominica Cummingsa, že klamal parlamentu o večierku v Downing Street, informovala agentúra Reuters. Za premiéra sa postavil minister spravodlivosti Dominic Raab, ktorý vyhlásil, že je to nezmysel. Minister financií Rishi Sunak zase uviedol, že Johnsonovi verí.

Johnson podľa Cummingsa vedel, že sa v jeho rezidencii počas celoštátneho lockdownu pre pandémiu covidu chystal večierok, aj keď tvrdí opak. Podľa premiéra ho nikto nevaroval, že stretnutie bolo v rozpore s vtedajšími koronavírusovými opatreniami.

Hovorí o pracovnej akcii

„Nie. Nikto mi nepovedal, že to, čo robíme, je, ako hovoríte, proti pravidlám. Že predmetné stretnutie je niečo, čo nie je pracovná akcia,“ povedal Johnson. Premiér sa vyhol viacerým otázkam k tomu, či odstúpi, ak sa preukáže, že uviedol parlament do omylu.

Johnson sa minulý týždeň ospravedlnil v parlamente za to, že sa predvlani 20. mája zúčastnil na stretnutí, kam si ľudia mali doniesť vlastný alkohol. Domnieval sa vraj, že ide o pracovnú schôdzku.

„Pozrite, domnienka, že klamal, je nezmysel. V Dolnej snemovni sa vyjadril veľmi jasne – odpovedal, že to považoval za pracovnú akciu,“ skonštatoval Raab.

Premiéra podporil aj minister financií Sunak. Na otázku, či verí vysvetleniu premiéra k záhradnému večierku v Downing Street, odpovedal: „Samozrejme, že áno – premiér minulý týždeň v parlamente uviedol, ako chápe túto záležitosť.“

Cummings: Premiér s večierkami súhlasil

Dominic Cummings, architekt britského odchodu z Európskej únie a bývalý Johnsonov blízky poradca, odišiel z Downing Street v atmosfére rozpačitých emócií v novembri 2020. Teraz na twitteri uviedol, že premiér súhlasil s tým, aby sa večierky konali. „Nielen ja, ale ďalší očití svedkovia by odprisahali, že takto sa veci odohrali,“ napísal.

Johnsonovo ospravedlnenie prišlo po tom, čo stanica ITV News zverejnila emailovú pozvánku od Johnsonovho hlavného súkromného tajomníka Martina Reynoldsa na podujatí z 20. mája 2020, v ktorom žiada účastníkov, aby si „priniesli vlastný alkohol“.

Cummings uviedol, že po tom, ako Reynoldsovi najmenej dvaja ľudia povedali, aby pozvanie zrušil, sa tajomník u Johnsona uistil, či sa má akcia konať. „Premiér súhlasil, že by sa to malo uskutočniť,“ uviedol Cummings na svojom blogu.

Vyšetrujú obvinenia, popularita klesá

Úradníčka Sue Grayová momentálne vyšetruje asi tucet obvinení z porušovania pravidiel zavedených v boji proti šíreniu koronavírusu – či už zo strany Johnsona, jeho tímu a zamestnancov v jeho oficiálnej rezidencii na Downing Street. Johnsonovi ministri uviedli, že treba počkať na závery vyšetrovania.

Johnsonov hovorca dnes vyzval každého, kto má informácie k „údajným“ večierkom, aby sa prihlásil. Na otázku, či by bol premiér rád, keby Cummings prehovoril k formálnemu vládnemu vyšetrovaniu hovorca odvetil: „V zadaní je jasne uvedené, že ak má niekto informácie dôležité pre vyšetrovanie, mal by sa prihlásiť vyšetrovaciemu tímu.“

Pre tieto škandály klesá Johnsonova podpora medzi voličmi a jeho Konzervatívna strana sa v prieskumoch verejnej mienky prepadá. Čoraz viac konzervatívnych zákonodarcov vyhlasuje, že Johnson by mal odstúpiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet