Na hlavný obsah

Božena Němcová napísala román Babička, keď prežívala najhoršie chvíle svojho života

Od autorkinej smrti uplynulo 160 rokov.

Božena Němcová napísala román Babička, keď prežívala najhoršie chvíle svojho života
Spisovateľka Božena Němcová. Foto: TASR

Česká spisovateľka Božena Němcová je predstaviteľka českého národného obrodenia a autorka známeho románu Babička.

Román Babička, sen o vlastnom detstve, napísala, keď prežívala najhoršie chvíle svojho života po smrti syna. Dielo, v ktorom až idylicky opisuje dobrotu, lásku a skúsenosti svojej babičky, prostej vidieckej ženy, patrí ku klenotom českej literatúry.

Spisovateľka, rodená Barbora Panklová, sa narodila 4. februára 1820 v rakúskej Viedni. Detstvo prežila na Starom Bielidle v malebnom prostredí pri zámku v Ratibořiciach.

„Božena Němcová je záhadná bytosť, ktorá vystihuje ducha romantizmu. Už okolo jej narodenia existujú nejasnosti, predpokladá sa, že jej matkou bola sestra vojvodkyne Zaháňskej a že jej rodičia, ktorí sú uvedení v rodnom liste, boli len náhradnými rodičmi,“ vysvetlila pre RTVS literárna vedkyňa Anna Valcerová z Prešovskej univerzity.

Nešťastné manželstvo

Ako 17-ročnú ju vydali za finančného úradníka Josefa Němca, s ktorým si neporozumela a jediné, čo mali manželia spoločné, bolo národné uvedomenie.

Ich domácnosť v Prahe, kde neskôr žili, sa stala miestom stretávania českej vlasteneckej inteligencie a Božena Němcová sa tak mohla naplno zapájať do literárneho a kultúrneho diania.

Rodina sa spočiatku často sťahovala a bývala oddelená, neprajný režim trestal národne uvedomelého manžela spisovateľky prekladaním z miesta na miesto po celej krajine a rodina trpela aj materiálnym nedostatkom.

„Jej manžel ju nechápal, chcel skôr ženu, ktorá sa bude točiť okolo pece a bude vychovávať deti, ale Němcová cítila poslanie, že je spisovateľka,“ dodala Valcerová.

Němcovú sledovala tajná polícia a jej hmotná situácia sa natoľko vyhrotila, že bola nútená obracať sa na priateľov so žiadosťami o finančnú podporu, jej prosby však neboli vždy vyslyšané.

Známe sú aj jej viaceré cesty na Slovensko, kde počas ozdravných pobytov zbierala ľudovú slovesnosť a stretávala sa s niektorými umelcami, napríklad s Jankom Kráľom či Gustávom Kazimírom Zechenterom Laskomerským.

Babička bola preložená do vyše 20 jazykov

Na svojom najznámejšom diele, románe Babička začala Němcová pracovať koncom roka 1853. Utrápená matka sa po nečakanej smrti syna v zúfalstve utiahla do sveta svojho detstva k babičke, aby počula jej rozumné slová a zabudla na celý ostatný svet. Prvýkrát vyšla Babička v roku 1855.

„Odvtedy vyšlo 300 českých vydaní Babičky a bola preložená do vyše 20 jazykov. Trikrát bola sfilmovaná, viackrát poslúžila ako východisko k opernému libretu,“ priblížila Valcerová.

Známa je aj autorkina novela Chyža pod horami či V zámku a podzámčí alebo Chudí lidé. Vyšlo jej však aj sedem zväzkov Národních báchorek a pověstí a desať zväzkov Slovenských pohádek a pověstí, ktoré sú pôsobivou beletrizáciou rozprávkových námetov.

Božena Němcová zomrela v Prahe 21. januára 1862 krátko pred dosiahnutím veku 42 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet