Na hlavný obsah

Brehy Liptovskej Mary sú posiate čiernymi stavbami. Aktivisti bojujú za ich odstránenie

Rozhodnutie má v rukách polícia a stavebný úrad.

Brehy Liptovskej Mary sú posiate čiernymi stavbami. Aktivisti bojujú za ich odstránenie
Na snímke nelegálna stavba stojaca na brehu Liptovskej Mary. Foto: RTVS

Ešte v júni minulého roka regionálny televízny magazín Regina upozornil na nelegálne stavby, ktoré vyrástli v pásme niekdajšieho ochranného lesa na brehu Liptovskej Mary.

Aktivisti poukazovali na podozrivé prevody pozemkov, nelegálny výrub lesa a na čierne stavby. Po viac ako polroku má všetko v rukách nielen polícia, ale aj stavebný úrad, ktorý zatiaľ zlegalizoval len úpravu brehovej abrázie.

Dodatočne však môže zlegalizovať aj ostatné stavby na brehu priehrady Liptovská Mara, ak vlastníci preukážu takzvaný verejný záujem. Aktivisti dúfajú, že k tomu nedôjde a stavby z brehov priehrady zmiznú.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Všetky stavby v okolí Mary prechádzajú nejakým procesom legalizácie, čo je strašné, a je to výsmech právnemu štátu. Dostali sme obrovské množstvo oznámení o tom, že naozaj ide o nelegálnu stavbu. Ku každému objektu napísali, že vyzývajú príslušného majiteľa na dokázanie verejného záujmu,“ hovorí Rudolf Pado, aktivista z Občianskeho združenia Tatry.

Vo veci koná aj polícia

„Na pozemkoch, ktoré boli nelegálne rozparcelované, si každý môže robiť čo chce a štát nekoná. Pre nás aktivistov je to smutné,“ uviedol Roman Běhal, člen združenia Lipa – liptovskí aktivisti.

„Pozemky sú jeden vedľa druhého, každý si to oplocuje, označuje zákazom vstupu. Občanom tohto regiónu a hlavne rybárom to zabraňuje v prístupe k vode,“ dodáva.

Vo veci koná už aj polícia, ktorá prijala viaceré trestné oznámenia. „Od ich doručenia vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia s cieľom objasnenia skutkov určenia ich právnej kvalifikácie a rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku. Na základe týchto oznámení zabezpečujeme dôkaznú situáciu aj v spolupráci s inými štátnymi orgánmi,“ informovala Gabriela Kremeňová, hovorkyňa žilinskej krajskej polície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny