Na hlavný obsah

Briti vo veľkom podpisujú petíciu za odňatie rytierskeho titulu Blairovi

Mal by sa zodpovedať za vojnové zločiny, píše sa v nej.

Briti vo veľkom podpisujú petíciu za odňatie rytierskeho titulu Blairovi
Na snímke expremiér Spojeného kráľovstva Tony Blair. Foto: SITA/AP

Viac než milión ľudí už podpísalo petíciu, ktorá vyzýva na odobratie rytierskeho titulu bývalému britskému premiérovi Tonymu Blairovi.

Tohto labouristického expredsedu vlády, ktorý slúžil v rokoch 1997 až 2007, povýšili do šľachtického stavu na Nový rok 2022. Učinila tak kráľovná Spojeného kráľovstva Alžbeta II.

Proti tomu sa však postavili odporcovia, ktorí poukazujú na jeho politické činy vrátane invázie do Iraku v roku 2003, informovala v piatok (7. 1.) spravodajská stanica Sky News. Petíciu inicioval na webovej stránke Change.org aktivista Angus Scott z grófstva Norfolk.

V jej znení sa uvádza, že Sir Tony „spôsobil nenapraviteľné škody na ústave Spojeného kráľovstva, ako aj na samotnej štruktúre britskej spoločnosti“.

„Je osobne zodpovedný za smrť nespočetného množstva nevinných civilistov a vojakov v rôznych konfliktoch. Už len z tohto dôvodu by sa mal zodpovedať za vojnové zločiny. Tony Blair je tým posledným, kto si zaslúži vyznamenanie, najmä také, ktoré udeľuje kráľovná. Žiadame preto, aby mu bolo odobraté,“ píše sa v petícii.

Do piatkového večera sa vyzbieralo takmer 1 019 000 online podpisov. Scott predtým svojim priaznivcom povedal, že na to, aby bola petícia účinná, treba vyše milióna podpisov.

Líder liberálnych demokratov Ed Davey vyhlásil, že tí, ktorí požadujú odobratie Blairovho rytierskeho titulu, sú ku kráľovnej „nezdvorilí“. „Ak si panovníčka praje niekoho povýšiť do šľachtického stavu, mali by sme ju rešpektovať,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet