Na hlavný obsah

Britský premiér priznal účasť na večierku počas prísneho lockdownu

Opozícia ho vyzýva na odstúpenie.

Britský premiér priznal účasť na večierku počas prísneho lockdownu
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v stredu (12. 1.) v Dolnej snemovni priznal svoju účasť na predvlaňajšom májovom večierku v premiérskom sídle na Downing Street a ospravedlnil sa za ňu.

Údajne sa domnieval, že ide o pracovné stretnutie, ktoré zodpovedalo vtedajším spoločenským obmedzeniam, ktoré Johnsonova vláda vyhlásila v snahe spomaliť šírenie koronavírusu.

Šéf opozičných labouristov Keir Starmer jeho vysvetlenie označil za smiešne a urážlivé a vyzval ho na rezignáciu.

„Išiel som do záhrady 20. mája po 18.00 h, aby som poďakoval skupinám zamestnancov. Po 25 minútach som sa vrátil do svojej kancelárie a pokračoval v práci,“ povedal Johnson. „Keď sa na to pozerám spätne, mal som všetkým povedať, nech idú späť dnu,“ povedal premiér.

Udalosť sa podľa neho konala v rámci vtedajších pravidiel pre zhromažďovanie sa. Johnson však povedal, že mal tušiť, že sa to miliónom ľudí bude javiť inak.

Johnsonova rezignácia?

Šéf labouristov Starmer následne vyhlásil, že Johnson o svojej účasti na večierku mesiace klamal verejnosť. Jeho ospravedlnenie označil za „úbohé vystúpenie muža zahnaného do kúta“.

„Jeho obhajoba, že si neuvedomil, že je na večierku, je taká smiešna, že v skutočnosti uráža britskú verejnosť. Konečne bol donútený priznať, čo všetci vedeli, že keď bola celá krajina zatvorená, tak usporiadal alkoholické večierky v Downing Street. Večierok skončil. Zachová sa (premiér) slušne a rezignuje?“ reagoval opozičný líder.

Johnson následne opozíciu vyzval, aby počkala na závery vyšetrovania vládnej úradníčky Sue Grayovej, ktorá dostala na starosť preverenie najmenej piatich údajných večierkov, ktoré sa v minulom roku počas lockdownu konali vo vládnych budovách.

Opoziční zákonodarcovia už niekoľko dní vyzývajú Johnsona na rezignáciu, v rovnakom duchu sa však vyjadrili aj niektorí vládni poslanci, podľa ktorých by mal premiér odstúpiť, ak sa preukáže, že porušil reštrikcie.

Zakázaná párty

V premiérovej záhrade sa podľa médií zišlo predvlani na jar asi 40 zamestnancov, medzi ktorých prišiel aj samotný Johnson a jeho manželka Carrie.

V tom čase sa spolu podľa vládnych nariadení nesmeli stýkať viac ako dvaja ľudia z rôznych domácností, a to iba vonku za dodržiavania rozstupu dvoch metrov. Boli tiež zatvorené školy, bary či reštaurácie.

Podľa e-mailu, ku ktorému sa dostala stanica ITV, poslal 20. mája 2020 hlavný tajomník premiéra Martin Reynolds e-mail viac ako 100 zamestnancom z Downing Street, v ktorom ich žiadal, aby si na večierok priniesli vlastný alkohol a využili krásne počasie.

Britské médiá terajšiu kauzu označujú za doteraz najväčšiu výzvu pre Johnsonovo zotrvanie v premiérskom kresle. Ak by sa medzi vládnymi konzervatívcami našlo 54 poslancov, ktorých Johnson nepresvedčí, mohli by mu vyjadriť nedôveru a začať hlasovanie o tom, či má zostať v premiérskom kresle.

To by síce ešte automaticky neznamenalo Johnsonov koniec, terajšia aféra by však mohla nenávratne otriasť jeho verejným obrazom.

Johnson sa pritom potýka s množstvom ďalších problémov, rastie nespokojnosť so spôsobom, ktorým vláda bojuje proti koronavírusu, či s rastúcimi cenami energií.

Konzervatívci taktiež v decembri prišli o kreslo v parlamente vo volebnom obvode, ktoré predtým stabilne držali takmer 200 rokov. Zmizol tiež pohodlný náskok v prieskumoch verejnej mienky, ktorý si pomerne dlho držali pred labouristami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet