Na hlavný obsah

Budú na novej eurobankovke zakladatelia BioNTechu? Navrhuje to europoslanec

Podľa neho si to zaslúžia.

Budú na novej eurobankovke zakladatelia BioNTechu? Navrhuje to europoslanec
Zakladatelia nemeckej spoločnosti BioNTech - manželia Ugur Sahin a Özlem Türeciová. Foto: TASR/AP

Zakladatelia nemeckej spoločnosti BioNTech, manželia Ugur Şahin a Özlem Türeciová, ktorí spolu s americkou spoločnosťou Pfizer vyvinuli jednu z prvých vakcín proti covidu-19, by sa mohli objaviť na novej eurobankovke. Navrhuje to nemecký europoslanec Moritz Körner.

Podľa neho si to títo nemeckí vedci tureckého pôvodu zaslúžia, pretože vakcínou zachránili milióny životov. Informovali o tom nemecké médiá.

„Na nových eurobankovkách by mali byť najdôležitejšie európske osobnosti, akými sú aj zakladatelia BioNTechu Ugur Şahin a Özlem Türeciová,“ povedal Körner k procesu, ktorý bude zrejme trvať ešte asi dva roky.

„Ich práca zachránila životy miliónov Európanov,“ dodal. Ich životná dráha je podľa Körnera aj pôsobivým príbehom integrácie, pokroku, podnikania i spoločnosti otvorenej k migrantom.

Eurobankovky a euromince oslavujú tento rok 20 rokov, už od roku 1999 fungovalo euro v bezhotovostnom styku. Európska centrálna banka (ECB) by preto chcela zmeniť podobu eurobankoviek, aby podľa jej šéfky Christine Lagardeovej okrem iného „viac oslovovali Európanov všetkých vekových a sociálnych skupín“.

Novú podobu eurobankoviek chce mať ECB do roku 2024, na výbere sa má podieľať skupina zložená zo zástupcov všetkých krajín používajúcich euro. Predtým chce ECB poznať aj názor verejnosti, chystá sa robiť prieskumy verejnej mienky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet