Na hlavný obsah

Budú na Podpoľaní ťažiť zlato? Sporná téma opäť ožíva

V minulosti ju občania Detvy a okolia rázne odmietli.

Otázka ťažby zlata na Podpoľaní po rokoch opäť ožíva. Spoločnosť, ktorá nahradila pôvodného záujemcu o ťažbu, sa odvolala proti zamietavým stanoviskám banského úradu. Podľa súdu sa Hlavný banský úrad (HBÚ) opäť musí zaoberať ťažbou zlata v okolí Detvy.

Obyvatelia Detvy a okolitých obcí v minulosti rázne odmietli ťažbu zlata na Bielom vrchu. Po viacročnom úsilí aktivistov a samospráv banský úrad zamietol žiadosť o určenie dobývacieho priestoru. Nástupca pôvodného ťažobného investora sa proti rozhodnutiu banského úradu odvolal a vo veci sa obrátil na súd.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mesto žiada HBÚ, aby odvolanie spoločnosti Mining Gold zamietol a aby potvrdil rozhodnutie obvodného banského úradu v Banskej Bystrici z roku 2017. V prípade, že to bude potrebné, tak sme pripravení vyjadriť svoj nesúhlas aj protestnými zhromaždeniami,“ vyslovil primátor mesta Detva Ján Šufliarský (nezávislý).

HBÚ vo svojom stanovisku vysvetľuje, že určenie dobývacieho priestoru má od povolenia ťažby ďaleko. Zámerom sa na základe rozhodnutia súdu musí zaoberať nanovo.

„Najvyšší správny súd zrušil oznámenie HBÚ a vec mu vrátil na ďalšie konanie. Teraz musí HBÚ rozhodnúť o dovolaní spoločnosti Mining Gold,“ píše úrad.

V prospech obyvateľov odmietajúcich ťažbu rozhodlo v minulosti aj ministerstvo životného prostredia. V roku 2018 zrušilo rozhodnutie o určení prieskumného územia, ktoré je podstatné pri určovaní dobývacieho priestoru. Skončilo to tiež na súde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny