Na hlavný obsah

Centrá sociálnych služieb sú v alarmujúcom stave, rezort sľubuje zlepšenie

Mnohé budovy nespĺňajú bezpečnostné normy.

Centrá sociálnych služieb sú v alarmujúcom stave, rezort sľubuje zlepšenie
Na snímke klienti v Zariadení sociálnych služieb Borinka. Foto: TASR

Mnohé centrá sociálnych služieb sú v alarmujúcom stave. Hoci o tom odborníci hovoria už roky, nedávny požiar v zariadení pre ľudí s mentálnym postihnutím v Osadnom poukázal na nutnosť situáciu urýchlene riešiť.

Ministerstvo pripravilo novelu zákona o inšpekcii, ktorá počíta s posilnením kontrol v takýchto centrách aj so sankciami. Komisárka pre zdravotne postihnutých v tom riešenie situácie nevidí. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Chýba bezbariérový prístup aj požiarne hlásiče

Tragédia v Osadnom, kde po decembrovom požiari zomrelo už päť ľudí, vyvolala u odborníkov mnoho otázok. Pýtajú sa ako a kedy sa bude dôslednejšie riešiť kritický stav v zariadeniach sociálnych služieb. V rokoch 2015 až 2017 hasiči mnohé z nich skontrolovali.

Výsledky priblížila Lýdia Brichtová z neziskovej organizácie SocioFórum. „V 1 298 zariadeniach až 82 percent kontrolovaných zariadení porušovalo zákon. Čo je alarmujúce, poukázali na to, že je to potenciálne riziko z hľadiska bezpečnosti klientov, ak by nastal požiar.“

Monitoringy dodržiavania ľudských práv v zariadeniach sociálnych služieb robí úrad komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím už niekoľko rokov.

Aj komisárka Zuzana Stavrovská konštatuje, že mnohé budovy nespĺňajú bezpečnostné normy. „Ide najmä o budovy, ktoré sú v starých kaštieľoch. Nemajú zabezpečený bezbariérový prístup, bezbariérové možnosti opustenia budovy. Tragická udalosť v Osadnom je určitý signál, že je potrebné sa zaoberať bezpečnosťou a protipožiarnou ochranou v zariadeniach sociálnych služieb.

Podľa predsedu Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím SR Branislava Mamojku, budovy kde žijú ľudia s postihnutím, by mali spĺňať prísne opatrenia rovnako ako napríklad školy či hotely. „Chýbajú nám preventívne opatrenia, požiarne hlásiče, prístupné únikové cesty, dostatok personálu, ktorý musí zabezpečiť evakuáciu.“

Otvorený list premiérovi

Odborníci žiadajú vládu, aby čo najskôr prijala potrebné legislatívne zmeny. Otvorený list adresovaný ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) podpísalo už 60 právnických a vyše 100 fyzických osôb.

„Aj z tohto dôvodu pripravilo ministerstvo návrh zákona o inšpekcii sociálnych veciach, ktorý je v súčasnosti predmetom medzirezortného pripomienkového konania. Zákon by mal byť účinný od 1. júla 2022,“ uviedla hovorkyňa rezortu práce Monika Hnilicová.

Podľa komisárky však návrh zákona o inšpekcii nerieši to, čo žiadajú v otvorenom liste. Kým zákon deklaruje iba posilnenie kontroly, aktuálne je potrebné už akútne riešiť odstraňovanie zistených nedostatkov.

Stavrovská zdôrazňuje, že napriek výsledkom z kontrol a monitoringov nedochádza k systémovým zmenám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál