Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností rastú, pomôcť by mohli štátne nájomné byty

Takýchto bytov je však na Slovensku málo.

Trend bývania vo vlastnej nehnuteľnosti pokračuje. Ľudia sa tak zadlžujú na desiatky rokov. Ceny nehnuteľností však naďalej rastú. Riešením by podľa odborníkov mohlo byť štátne nájomné bývanie. Takýchto bytov je však na Slovensku kriticky málo.

Miloš Kamenický si pred rokom a pol kúpil byt v Košiciach. Na pomoc s bývaním zo strany štátu sa nespoliehal.

„Dá sa povedať, že mladý človek v dnešnej dobe na Slovensku sa stáva otrokom pre banky. Ak mi niekto bude oponovať, že sám som si mohol vybrať, či si tú hypotéku zoberiem alebo nie, tak určite to tak nie je, lebo iná možnosť tu nie je,“ tvrdí majiteľ bytu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pomôcť by mohli štátne nájomné byty. V ich počte je však Slovensko v rámci európskych krajín na chvoste. Horšie je na tom už len Rumunsko.

„Pre dotácie na obstaranie nájomných bytov je v roku 2022 v štátnom rozpočte vyčlenených 20 miliónov eur,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy SR Ivan Rudolf.

„Vláda napriek tomu, že deklaruje každý rok rovnakú prioritu podpory výstavby nájomných bytov, tak každý rok máme rovnakých 20 miliónov eur na dotácie. Ak sa zvýši dotácia zo štátu, tak o to viac samospráv pôjde do výstavby nájomných bytov,“ povedal hovorca Združenia miest a obcí Slovenska, odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko