Na hlavný obsah

Česi sa už čoskoro budú môcť registrovať na očkovanie vakcínou od firmy Novavax

Na Slovensko by ju mali priviezť koncom februára.

Nová vakcína Nuvaxovid je na dosah. Presvedčiť môže odporcov terajších vakcín proti covidu. Založená je na báze bielkoviny.

Na Slovensko by ju mali priviezť koncom februára. Kým naše ministerstvo systém prihlasovania ešte len pripravuje, české spúšťa predregistráciu už o niekoľko dní.

Proteínová vakcína od amerického Novavaxu je podobná látkam, ktorými sa očkuje napríklad proti osýpkam alebo chrípke. Česko si z nej zakontrahovalo 370 000 dávok.

Prvého februára spúšťa predregistráciu. Vakcíny chce podľa záujmu rozdeľovať medzi kraje do očkovacích centier.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pevne verím, že prví záujemcovia budú zaočkovaní začiatkom marca. Táto vakcína je vhodná pro všetkých tých, ktorí sa zatiaľ nechceli nechať zaočkovať, pretože majú obavy z modernejších mRNA vakcín,“ uviedol Vlastimil Válek, minister zdravotníctva ČR.

Dvojdávková vakcína je určená pre dospelých. Viacerí odborníci ju odporúčajú využiť aj ako tretiu posilňujúcu dávku alebo pri autoimunitných ochoreniach.

„Vakcíny typu mRNA sú spojené s istým, síce veľmi malým, rizikom rozvoja myokarditídy, a to najmä u mladších mužov. Čiže táto vakcína by mohla byť vhodná pre tých ľudí, ktorí mali v minulosti myokarditídu po očkovaní mRNA vakcínami,“ vysvetľuje Peter Sabaka, internista z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Vakcínu ešte koncom roka schválila Európska komisia. Podľa hodnotenia spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu.

Zabrániť by mala, podobne ako ostatné vakcíny, ťažkému priebehu infekcie.

Slovensko má od Novavaxu zakontrahovaných 340 000 dávok. Prísť by mali už koncom februára.

Kedy sa u nás spustí registrácia, rezort zdravotníctva, na rozdiel od našich susedov, ešte neinformoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet