Na hlavný obsah

Česi vyrábajú na EXPO Dubaj vodu zo vzduchu

Dokáže to aj uprostred púšte.

Premeniť púštny vzduch na vodu. Žiadny problém pre hlavný exponát v českom pavilóne na svetovej výstave EXPO v Dubaji. Zariadenie má názov S.A.W.E.R a je výsledkom bádania českých vedcov. Za deň môže vyrobiť aj 1 000 litrov vody.

„Samotná jednotka, ktorá vyrába vodu nasáva vzduch. Sú to pomerne výkonné jednotky, ktoré nasávajú 2 000 metrov kubických vzduchu za hodinu, na ten desikant sa obaľujú molekuly vody a my ten vzduch ohrievame, schladzujeme tak, aby sme boli schopní si vodu z toho vytiahnuť,“ Petr Hosek, šéf protokolu v českom pavilóne na EXPO 2020.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Destilovanú vodu obohacuje o potrebné živiny ďalšie koliesko dobre namazaného stroja. „Potrebujeme zariadenie, ktoré sa volá “vatimin“. Tá voda sa nelíši od toho, čo tečie na Slovensku z kohútika a je lepšia ako voda, ktorá tečie v Dubaji v kúpeľni. Tá voda je odsoľovaná, nikdy nedosiahne parametre, ktoré my dosiahneme týmto zariadením,“ dodáva Hosek.

O české riešenie sa už zaujímajú krajiny, kde pociťujú problémy so suchom. V čase klimatickej zmeny sa zoznam záujemcov bude zrejme rozširovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet