Na hlavný obsah

Charizmatický herec v rolách drsného muža, aj taký bol Humphrey Bogart

Zomrel na rakovinu pažeráka.

Charizmatický herec v rolách drsného muža, aj taký bol Humphrey Bogart
Americký herec Humphrey Bogart. Foto: commons.wikimedia.org

Pred 65 rokmi, 14. januára 1957, zomrel charizmatický americký filmový herec Humphrey Bogart s charakteristickým šušlaním, známy najmä účinkovaním v kultovom filme Casablanca.

Bogart sa narodil 25. decembra 1899 v americkom meste New York. Jeho matka bola známou ilustrátorkou časopisov a bojovníčkou za zrovnoprávnenie žien. Jeho otec zasa pôsobil ako chirurg a bol závislý na ópiu.

Podľa portálu imdb.com Bogart študoval na Trinity School v rodnom New Yorku, neskôr ho poslali na Phillips Academy do neďalekého štátu Massachusetts, kde sa mal pripravovať na štúdium medicíny na prestížnej Yaleovej univerzite.

To sa však nepodarilo a po tom, čo ho vylúčili z Phillips Academy sa pridal k rezervám amerického námorníctva. Od roku 1922 začal pracovať pre filmové štúdio rodinného známeho Williama A. Bradyho, počas čoho začal aj vystupovať.

Prerazil na strieborné plátno

Po piatich rokoch menších filmových úloh ho obsadili do prelomovej roly vo filme Skamenelý les (The Petrified Forest, 1936). Úlohu dostal po tom, čo sa jeho kamarát, ktorého tiež obsadili ako jednu z postáv, vyhrážal, že ak neobsadia Bogarta, tak odíde aj on. Film slávil veľký úspech a viedol k podpisu zmluvy medzi Bogartom a štúdiom Warner Bros.

V rokoch 1936 až 1940 sa objavil v 28 filmoch, v ktorých väčšinou stvárnil postavu mafiánskeho gangstera. Dôležitým rokom v jeho kariére bol 1941, keď si zahral zabijaka s utrápenou dušou a zmyslom pre morálku vo filmovej klasike Vysoko v horách (High Sierra) či v legendárnom Maltézskom sokolovi (The Maltese Falcon), na ktorý vždy s obľubou spomínal.

Po tom nasledovali ďalšie úspešné filmové evergreeny – Casablanca (1942), Mať a nemať (To Have and Have Not, 1944), Hlboký spánok (The Big Sleep, 1946), Key Largo (1948), Poklad na Sierra Madre (The Treasure of the Sierra Madre, 1948), Na opustenom mieste (In a Lonely Place, 1950) a Sabrina (1954).

Vážne ochorenie

Za úlohu nedbalého kapitána riečnej lode vo filme Africká kráľovna (The African Queen, 1951) získal Oscara pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Zahral si v ňom po boku slávnej Katherine Hepburnovej.

Nominácie v rovnakej kategórii získal aj za filmy Casablanca a Vzbura na lodi Caine (The Caine Mutiny, 1954), počas natáčania ktorého bol už vážne chorý.

Po mnohých operáciách a boji s rakovinou pažeráka zomrel vo veku 57 rokov v spánku vo svojom hollywoodskom dome.

Počas svojho života sa štyrikrát oženil. Posledné manželstvo s herečkou Lauren Bacall trvalo od roku 1945 až do jeho smrti v 1957. Zahral si s ňou aj vo filmoch Mať a nemať, Hlboký spánok, Key Largo či Temná pasáž (Dark Passage, 1947). Mal s ňou aj dve deti – syna Stephena a dcéru Leslie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet