Na hlavný obsah

Chutné, ale nekvalitné. Poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v celej Európskej únii

Poľsko je siedmym najväčším exportérom potravín v Európe.

Chutné, ale nekvalitné. Poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v celej Európskej únii
Ilustračná snímka -kamenný obchod s potravinami.. Foto: TASR/AP

Poľsko má najnebezpečnejšie potraviny v celej Európskej únii. V najnovšej správe to potvrdil tamojší Najvyšší kontrolný úrad. Podľa kontrolórov je najčastejšie zisteným problémom prítomnosť baktérií salmonely a listérie.

V Poľsku navyše vo veľkej miere používajú pri chove zvierat antibiotiká. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka Jana Balková.

Poliaci sa sťažujú na vysoké ceny mäsa a mäsových výrobkov, no podľa kontrolórov je to najmenší problém. Upozorňujú, že poľské produkty sú síce chutné, no nie vždy kvalitné.

Najvyšší kontrolný úrad navyše potvrdil, že v krajine prakticky nikto nedohliada na porážku. Veterinárov je nedostatok a často ich nahrádzajú ľudia s iným vzdelaním.

Problémom je aj nadmerné používanie antibiotík

Veľkým problémom sú aj antibiotiká. Hovorca úradu Lukáš Pawelski pre poľskú televíziu TVN 24 potvrdil, že ich využívajú viac ako by mali.

„Poľsku patrí popredné miesto v Európskej únii v používaní najsilnejších antibiotík v chove zvierat. Používame ich dvakrát viac ako pri liečbe ľudí,“ uviedol.

Antibiotiká sa spolu s mäsom dodávajú do ľudského tela a podľa odborníkov tak ničia imunitu.

Riaditeľ slovenskej Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš hovorí, že Brusel má mechanizmy na kontrolu a mal by ich použiť, najmä keď negatívne závery o kvalite vlastných potravín vysloví sama členská krajina.

„Európska komisia by v prvom rade mala do danej členskej krajiny vyslať takzvaný audit na kontrolu potravín, aby prehodnotila systém kontroly potravín v danej krajine a či vôbec funguje,“ vysvetlil Bíreš.

Dodáva, že v Európskej únii sa na trh nesmie dostať žiadne rizikové mäso či potraviny, ktoré ohrozujú zdravie ľudí. Vyžaduje sa garancia, že sú zdravotne vyhovujúce a kvalitné.

Pomohli by neohlásené kontroly

Poľské médiá upozornili, že inštitúcie zodpovedné za kontroly potravín v Poľsku navzájom nespolupracujú. Jozef Bíreš dopĺňa, že Poliaci ich majú tri.

„Tým pádom, je tam nejaké vákuum, kedy to riziko narastá. Na Slovensku má úradnú kontrolu potravín na starosti jediná organizácia – Štátna veterinárna a potravinová správa – ktorá kontroluje zdravie zvierat, bitúnky, výrobu aj predaj,“ ozrejmil Bíreš.

Poľskí aktivisti za práva zvierat navyše poukazujú na zlý spôsob kontrol. 90% z nich totiž úrady vopred avizujú, bitúnky či mäsospracovateľské firmy sa na ne môžu pripraviť a nedostatky tak kontrolóri nezistia.

Poľsko je siedmym najväčším exportérom potravín v Európe, no dostáva najviac sťažností. Tamojšie ministerstvo pôdohospodárstva už avizuje reformu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál