Na hlavný obsah

COVID-19 bol na Slovensku druhou najčastejšou príčinou úmrtí za december

Za tento mesiac evidujú štatistici zvýšenú nadúmrtnosť.

COVID-19 bol na Slovensku druhou najčastejšou príčinou úmrtí za december
Ilustračné foto hrobu na cintoríne. Foto: TASR

Na Slovensku zomrelo počas decembra 2021 predbežne 7 500 ľudí, bolo to o 43 % viac ako v predošlých rokoch (2016 až 2020). Ochorenie COVID-19 bolo druhou najčastejšou príčinou zomierania v krajine, podľahol mu každý piaty zomretý. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu (26. 1.) zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Za celý rok 2021 dosiahol počet zomretých v krajine podľa predbežných údajov 73 100 osôb. Tieto údaje sa však podľa ŠÚ SR budú ešte spresňovať.

Úrad spresnil, že decembrový počet zomretých bol približne rovnaký ako v novembri 2021 a súčasne to bolo o niečo málo viac ako v decembri 2020, keď začínala vrcholiť druhá vlna pandémie.

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

„Miera nadúmrtnosti sa začala znova zvyšovať v októbri 2021, decembrové čísla boli približne na úrovni novembrových, v SR zomrelo takmer o polovicu viac ľudí ako zomieralo priemerne v rovnakom mesiaci v rokoch pred pandémiou,“ poukázala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Najčastejšie medzi staršími a v dvoch krajoch

V decembri 2021 sa zmiernili rozdiely v úrovni úmrtnosti medzi krajmi SR. Nadúmrtnosť, teda zvýšený počet zomretých v porovnaní s päťročným priemerom, sa v decembri prejavila už štvrtý mesiac po sebe vo všetkých ôsmich krajoch.

V šiestich bola vyššia ako v priemere za celé Slovensko. Nárast počtu úmrtí sa pohyboval od 19 % po 56 %. Najhoršia situácia bola v Trenčianskom a v Košickom kraji, v oboch zomrelo o polovicu viac ľudí ako v predošlých rokoch. Najlepšia situácia bola na konci roka 2021 v Nitrianskom kraji (19 %), nasledoval Bratislavský kraj (31 %).

V porovnaní s novembrovými hodnotami minulého roka sa situácia počas decembra najvýraznejšie zlepšila v Prešovskom kraji. Nadúmrtnosť medzimesačne klesla o polovicu a v poslednom mesiaci roka 2021 dosiahla približne 46 %. Ešte v novembri počet zomretých v tomto regióne prekračoval priemer predošlých rokov takmer o 100 %.

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

Vyšší počet zomretých sa podľa predbežných dát prejavil v decembri najvýraznejšie u starších ľudí vo veku od 65 do 74 rokov, kedy zomrelo o 63 % osôb viac oproti päťročnému priemeru. Situácia sa zhoršila aj u osôb v produktívnom veku (15 až 64 rokov), nadúmrtnosť v tejto vekovej skupine bola vyššia o 38 %.

Príčiny úmrtí

Na následky infekcie COVID-19 zomrelo v decembri 1 584 osôb, čo predstavuje vyše 21 % zo všetkých zomretých (druhá najčastejšia príčina). „Bolo to o sto obetí viac ako v novembri 2021. Počet obetí bol ale o štvrtinu nižší ako v decembri 2020,“ uviedla Podmanická.

Viac ako tri štvrtiny jeho obetí boli seniori nad 65 rokov, ktorých ale zomieralo o tretinu menej ako v decembri 2020. Medziročne horšia situácia bola však u ľudí v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov), obetí novej infekcie bolo o 13 % viac ako pred rokom.

Na regionálnej úrovni mal koronavírus najvyšší podiel na príčinách úmrtí v Trenčianskom kraji (30 %) a najnižší v Nitrianskom kraji (16 %).

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

Najčastejšími príčinami úmrtí v závere roka 2021 boli choroby obehového systému – 36 % (vyše 2 700 osôb). Dlhodobo je to najčastejšia príčina zomierania v SR.

Treťou najčastejšou príčinou boli choroby dýchacej sústavy, na ktoré zomrelo 1 100 ľudí a tvorili 15 % podiel z celkového počtu zomretých. Na štvrtom mieste boli nádory (15 % zo všetkých úmrtí).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko