Na hlavný obsah

Covid v Česku naberá na sile, pribudlo najviac infikovaných od začiatku pandémie

Počet hospitalizovaných klesá.

Covid v Česku naberá na sile, pribudlo najviac infikovaných od začiatku pandémie
Zdravotníčka si umýva ruky počas práce na JISke v pražskej nemocnici. Foto: TASR

Laboratória v Česku odhalili za uplynulých 24 hodín 28 469 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Výrazne stúplo incidenčné číslo, zatiaľ čo počet hospitalizovaných s covidom naďalej klesá, vyplýva údajov českého ministerstva zdravotníctva zverejnených v stredu (19. 1.) ráno.

Podľa spravodajského servera iDNES.cz rezort zdravotníctva eviduje tiež 2 028 prípadov opätovnej nákazy, ktoré však nie sú zahrnuté do vyššie spomenutej bilancie.

Najhoršie je na tom Praha

Sedemdňová incidencia, teda počet infikovaných na 100 000 obyvateľov, stúpla na úroveň 950, čo je o 151 viac než v utorok (18. 1.). Najhoršia situácia je aj naďalej v hlavnom meste Praha, kde incidencia dosahuje 1 819 nakazených za 100 000 obyvateľov.

V utorok (18. 1.) potrebovalo nemocničnú starostlivosť 1 635 pacientov, z nich 252 bolo vo vážnom stave – oba ukazovatele naďalej klesajú.

V súvislosti s koronavírusom zomrelo v ČR počas utorka (18. 1.) podľa predbežných údajov šesť ľudí. Počty úmrtí sa však nahlasujú často neskôr ako infikovaní, a tak sa zvyknú dodatočne zvyšovať. V pondelok zomrelo s covidom 23 osôb, deň predtým 27. Celkový počet úmrtí od začiatku pandémie dosiahol 36 937.

Denné počty môžu dosiahnuť až 50 000 infikovaných

Denné počty nových prípadov covidu môžu podľa predpovedí Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) koncom januára dosiahnuť v dôsledku vysoko nákazlivého variantu omikron až 50 000.

Riaditeľ ÚZIS Ladislav Dušek v utorok v rozhovore pre televíziu portálu Seznam uviedol, že testovacia infraštruktúra v ČR nemá dostatočné kapacity na to, aby odhalila reálny počet infikovaných. „Do desiatich dní však budeme vedieť, či omikron zaplní nemocnice, alebo nie,“ povedal.

Prísnejšie pravidlá

Od pondelka (17. 1.) sa v Česku mení predpísaný postup po tzv. rizikovom kontakte s osobou infikovanou koronavírusom. Po novom musia ísť do karantény aj ľudia, ktorí absolvovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Zároveň sa musia všetci zamestnanci vrátane živnostníkov a konateľov firiem dvakrát týždenne otestovať antigénovými samotestami. Druhý test je potrebné vykonať najskôr tretí deň po prvom. Pokiaľ zamestnancovi vyjde pozitívny výsledok, musí opustiť pracovisko a nastúpiť do päťdňovej karantény, ktorú je možné ukončiť negatívnym PCR testom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet