Na hlavný obsah

Ďalšie vojenské manévre. Rusi pripravujú rozsiahle námorné cvičenie

Zúčastniť sa ho má zhruba 10 000 vojakov.

Ďalšie vojenské manévre. Rusi pripravujú rozsiahle námorné cvičenie
Na ilustračnej snímke ruská vojnová loď. Foto: TASR/AP

Ruské námorníctvo plánuje v januári a februári rozsiahle námorné cvičenia, ktoré sa bude odohrávať v Stredozemnom mori, na severe Atlantického oceána, v Ochotskom mori a ďalších častiach Tichého oceánu. Podľa agentúry TASS o tom vo štvrtok (20. 1.) informovalo ruské ministerstvo obrany.

Oznámenie prichádza v čase zvýšeného vojenského napätia medzi Západom a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou.

Ministerstvo uviedlo, že hlavným cieľom manévrov je precvičiť činnosť námorných, vzdušných a kozmických síl pri ochrane ruských národných záujmov vo svetových oceánoch a tiež čeliť vojenským hrozbám pre Rusko prichádzajúcim od mora.

Cvičenia sa má zúčastniť viac ako 140 vojnových a podporných plavidiel, vyše 60 lietadiel, 1 000 kusov vojenskej techniky a približne 10 000 vojakov.

Napätá situácia

Kroky ruských ozbrojených síl sú na Západe pozorne sledované v čase rastúceho napätia na rusko-ukrajinskej hranici, kde Moskva zhromaždila desaťtisíce vojakov.

Kyjev aj niektoré krajiny NATO tvrdia, že sa Rusko pripravuje na možnú inváziu do Ukrajiny a že chystá provokácie, ktoré by mali podobnú operáciu zdôvodniť. Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, popiera, že by chystalo útok.

Rusko tento týždeň ohlásilo armádne cvičenie v Bielorusku, kde sa budú ruské a bieloruské vojská pripravovať na možnú agresiu zvonka. Od 18. do 22. januára sa podľa ministerstva koná v Ománskom zálive spoločné námorné cvičenie Ruska, Číny a Iránu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet