Na hlavný obsah

Diela Jacksona Pollocka boli odrazom jeho depresií, dlhodobo bojoval s alkoholizmom

Jeho najznámejší obraz sa vydražil za 140 miliónov dolárov.

Diela Jacksona Pollocka boli odrazom jeho depresií, dlhodobo bojoval s alkoholizmom
Americký maliar a predstaviteľ abstraktného expresionizmu Jackson Pollock. Foto: artscolumbia.org

Pred 110 rokmi sa narodil jeden z najznámejších amerických maliarov Jackson Pollock. Bol priekopníkom abstraktného expresionizmu, ktorý sa vyznačoval voľnými pohybmi často označovanými ako akčná maľba. Bol umelcom, pri ktorom nielen verejnosť, ale aj niektorí kritici polemizovali, či sú jeho obrazy ešte umením.

Paul Jackson Pollock sa narodil 28. januára 1912 v americkom štáte Wyoming ako piaty syn rodičov škótsko-írskeho pôvodu. Jedenásť mesiacov po narodení sa však rodina presťahovala do Iowy. Počas jeho raného života sa rodina často sťahovala, býval aj v Arizone či Kalifornii.

Záujem o výtvarné umenie v ňom vzbudilo, keď ako 11-ročný navštívil indiánsku rezerváciu, kde objavil „primitívne umenie“. Už v mladosti však bojoval s alkoholizmom, ktorý sa mu neskôr stal aj osudným. Alkohol bol aj jedným z dôvodov, prečo ho vylúčil z umeleckej školy v Los Angeles. Neskôr sa svoje sklony k alkoholu snažil vyriešiť protialkoholickým liečením.

Newyorská škola umenia

V roku 1930 sa presťahoval do New Yorku, kde podľa encyklopédie Britannica študoval na výtvarnej škole Art Students League of New York pod vedením maliara Thomasa Harta Bentona.

Výrazne ho ovplyvnili aj mexickí maliari José Clemente Orozco a David Alfaro Siqueiros, ktorý ho priviedol aj k menej tradičným technikám. Pravdepodobne tu mala pôvod jeho slávna technika „fŕkania“ farieb na plátno.

Jeho prvú výstavu mu v roku 1943 v New Yorku zabezpečila Peggy Guggenheimová, zberateľka a mecenáška umenia. Keďže ho trápili v tom čase aj finančné problémy, bol rád, že mu zabezpečila pravidelný príjem.

O dva roky neskôr sa oženil s americkou maliarkou Lee Krasnerovou, s ktorou ostal až do svojej smrti. Spolu sa presťahovali na Long Island, kde si vytvoril ateliér vo veľkej stodole.

Jackson Pollock so svojou manželkou Lee Krasnerovou.
Jackson Pollock so svojou manželkou Lee Krasnerovou.Foto: arthive.com
Foto: arthive.com

Prostredníctvom techniky zvanej dripping (kvapkanie) kvapkal, fŕkal, či priamo lial farby na rozmerné plátno natiahnuté na zemi. Olejové farby z túb miešal s riedkymi, obyčajnými farbami na maľovanie stien. Stal s priekopníkom akčnej maľby a predstaviteľom abstraktného expresionizmu.

Psychické problémy

Jeho diela boli odrazom jeho duševného rozpoloženia a často plné úzkosti a depresie. Takto vznikol jeden z jeho najznámejších obrazov – No. 5, 1948, ktorý sa v roku 2006 predal za rekordných 140 miliónov dolárov.

Obraz No. 5, 1948 od Jacksona Pollocka.Foto: gohighbrow.com
Foto: gohighbrow.com

K úspechu mu pomohol aj článok uverejnený v časopise Life v 1949, ktorý zvýšil záujem verejnosti o jeho diela. Aj napriek tomu ho však opäť opantala alkoholová závislosť, ktorá sa prejavila aj v jeho dielach i v manželstve.

Okrem toho Krasnerová vedela aj o jeho milostných románikoch s inými ženami. Ich manželstvom sa napokon tesne pred Pollockovou smrťou rozpadlo. Tá nastala 11. augusta 1956, keď vo veku 44 rokov zomrel pri autonehode spolu s milenkou a jej priateľkou.

Život a tvorbu Jacksona Pollocka zachytili vo filme Pollock (2000). Hlavnú úlohu si v ňom zahral americký herec Ed Harris, ktorý snímku aj zrežíroval. Za jeho hodnoverný výkon si vyslúžil aj nomináciu na Oscara. Jeho manželku si zahrala Marcia Gay Hardenová, ktorej sa nomináciu podarilo premeniť na zlatú sošku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet