Na hlavný obsah

Djokovič na súde neuspel s odvolaním, na Australian Open si nezahrá a deportujú ho

Vízum mu opätovne v piatok zrušil minister imigrácie.

Djokovič na súde neuspel s odvolaním, na Australian Open si nezahrá a deportujú ho
Srbský tenista Novak Djokovič trénuje pred začiatkom turnaja Australian Open v Melbourne. Foto: TASR/AP

Novak Djokovič nebude obhajovať titul na grandslamovom turnaji Australian Open. Srbský tenista neuspel na federálnom súde v Melbourne s odvolaním sa proti opätovnému zrušeniu jeho víza, ktoré v piatok (14. 1.) nariadil austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke. Lídra svetového rebríčka čaká deportácia z krajiny.

Trojčlenný senát po nedeľnom (16. 1.) pojednávaní potvrdil ministerské rozhodnutie zrušiť Djokovičovi vízum z dôvodu verejného záujmu. Podľa agentúry AP tak pravdepodobne zostane v detenčnom zariadení až do svojho vyhostenia z krajiny. Príkaz na deportáciu zvyčajne obsahuje aj trojročný zákaz vstupu do Austrálie.

Deväťnásobný šampión Australian Open prišiel prvýkrát o vízum ešte 6. januára krátko po prílete do Melbourne, keď pohraničné úrady usúdili, že nespĺňa podmienky vstupu do krajiny.

Djokovič potom strávil niekoľko dní v zariadení pre imigrantov, no minulý pondelok uspel s odvolaním na prvostupňovom súde a začal s tréningom. Minister Hawke však v piatok využil svoju osobitnú právomoc a opätovne tenistovi zrušil vízum.

Tenistovi hrozia problémy aj doma v Srbsku. Ukázalo sa, že deň po tom, ako mu zistili koronavírus, bol na rozhovore s novinárom, čím porušil karanténu. Svoj skutok už skôr tento týždeň uznal ako chybu a ospravedlnil sa.

Súd rozhodol jednomyseľne

Verdikt federálneho súdu bol v nedeľu jednomyseľný, zhodli sa na ňom všetci traja sudcovia – James Allsop, Anthony Besanko i David O’Callaghan. Djokovičovi navyše nariadili zaplatiť vláde súdne trovy.

Podľa austrálskej agentúry AAP by ešte mohla existovať možnosť odvolať sa na Najvyšší súd v krajine, ale šance uspieť tam sú mizivé. V každom prípade 34-ročný Djokovič nestihne štart na Australian Open, kde chcel získať rekordný 21. grandslamový titul v kariére.

Djokoviča po piatkovom rozhodnutí ministra o odobratí víza v sobotu zadržali a noc pred pojednávaním strávil v detenčnom zariadení. Nedeľné pojednávanie však už mohol sledovať z kancelárie svojich právnych zástupcov, kde ho sprevádzali imigrační úradníci. Právnik srbského tenistu Nick Wood vykreslili na súde snahu exekutívy deportovať ho ako „iracionálnu“ a „neodôvodnenú“.

Snažil sa vyvrátiť hlavný argument vlády, že Djokovičove antivakcinačné názory sú verejnou hrozbou a môžu spôsobiť „občianske nepokoje“. Wood vyhlásil, že napriek tomu, že jeho klient nie je zaočkovaný, nesnaží sa získať priazeň antivaxerov a ani nie je napojený na toto hnutie. „Austrálska vláda nevie, aké sú súčasné názory Djokoviča,“ uviedol Wood s tým, že vláda nemá pre svoje tvrdenia dostatočné dôkazy.

Srb podnecuje antivaxerské nálady, tvrdí právnik vlády

Právny zástupca vlády Stephen Lloyd naopak tvrdil, že Djokovič nie je ani po dvoch rokoch pandémie koronavírusu zaočkovaný a opakovane ignoroval protipandemické opatrenia – vrátane neizolovania sa, keď bol pozitívny na covid – a to je dostatočný dôkaz jeho názoru na pandémiu. Podľa neho predstavuje Srb riziko pre celú spoločnosť, v ktorej podnecuje protivakcinačné nálady.

Organizátori Australian Open ešte pred verdiktom zaradili Djokoviča do programu prvého dňa grandslamového turnaja, v pondelok (17. 1.) mal nastúpiť na druhý duel „night session“ v aréne Roda Lavera (po 9.00 SEČ) proti krajanovi Miomirovi Kecmanovičovi. V pavúku ho teraz nahradí „lucky loser“, teda pôvodne neúspešný hráč z kvalifikácie.

Djokovič sa neodvolá

Djokovič v prvej reakcii vyjadril „mimoriadne sklamanie“ z rozhodnutia súdu, ale vyhovie mu a opustí Austráliu. „Rešpektujem rozhodnutie súdu a budem spolupracovať s príslušnými orgánmi v súvislosti s mojím odchodom z krajiny,“ citovala agentúra AFP slová srbského tenistu.

„Teraz si doprajem na istý čas na oddych a nabratie nových síl, kým sa k týmto udalostiam bližšie vyjadrím,“ uviedol Djokovič. „Nie je príjemné, že sa pozornosť v uplynulých týždňoch sústredila iba na mňa a dúfam, že teraz sa už všetci môžeme zamerať na turnaj, ktorý milujem. Hráčom, funkcionárom, zamestnancom, dobrovoľníkom i fanúšikom by som chcel zaželať všetko dobré počas turnaja. Zároveň by som sa chcel poďakovať mojej rodine, priateľom, tímu, fanúšikom a krajanom zo Srbska za vašu neustálu podporu. Všetci ste boli pre mňa veľkým zdrojom sily.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport