Na hlavný obsah

Dlhy jedného z manželov môžu ohroziť aj spoločný majetok. Ako sa dá tomu vyhnúť?

Do takejto situácie sa dostali manželia Nociarovci.

Dlh jedného z manželov síce nemusí splácať druhý z dvojice, no súdny exekútor by mohol pri exekúcii siahnuť aj na ich spoločný majetok. Takéto prípady nie sú v krajine ojedinelé. Ako sa možno tomu vyhnúť? RTVS radí.

Manželke Jozefa Nociara obmedzil Okresný súd v Lučenci spôsobilosť na právne úkony v roku 2019. Ešte predtým zneužila jej narastajúcu duševnú poruchu skupina neprispôsobivých, ktorá žila v dnes už zbúranom dome na tomto pozemku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ju nahovorili, aby si zobrala pôžičku, že oni ju budú splácať. Boli s ňou v banke, peniaze jej zobrali, no nesplácali,“ uviedol Nociar.

Za vzniknutý dlh neplatila ani dlžníčka a ten rokmi narástol do výšky niekoľko tisíc eur. Súd na pokyn veriteľa vydal platobný rozkaz a následne sa dostal k slovu exekútor.

„Prišla exekúcia na manželku, lenže ona je v domove sociálnych služieb, tam jej chodí dôchodok aj všetko, ona nemá žiaden majetok momentálne,“ pokračoval manžel dlžníčky.

A nemá žiaden spoločný majetok ani s manželom, ktorý sa obáva, či by exekútor nemohol siahnuť na jeho invalidný dôchodok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika