Na hlavný obsah

Dôchodky väčšiny penzistov s pracujúcimi deťmi by sa mali zvýšiť

Rezort práce má pripravených 758 miliónov eur.

Dôchodky väčšiny penzistov s pracujúcimi deťmi by sa mali zvýšiť
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Po zavedení rodičovského príspevku by sa dôchodky väčšiny penzistov, ktorých deti pracujú na Slovensku, mohli zvýšiť o 20 eur až 60 eur mesačne. Ide o penzistov, ktorí majú jedno alebo dve pracujúce deti. V pondelok (10. 1.) to povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina).

Pre dôchodcov, ktorí majú tri deti má platiť, že dôchodky by sa mohli zvýšiť od 60 do 90 eur mesačne. „So štyrmi a viac deťmi je bonus vyšší,“ dodal.

Na rok 2023 má rezort práce a sociálnych vecí na rodičovský bonus pripravených 758 miliónov eur. Maximálne náklady na rodičovský bonus sú na úrovni 550 miliónov eur, ministerstvo má rezervu v sume 208 miliónov eur. Podľa ministra nemusí využiť bonus každý. „Rátame s tým, že 90 percent ľudí to využije,“ dodal.

Nižšia nezamestnanosť

Ako tvrdí, hospodárenie Sociálnej poisťovne je za minulý rok lepšie, ako sa očakávalo. „Nezamestnanosť je oveľa nižšia, ako sme čakali, štát a Sociálna poisťovňa tým ušetrili nemalé zdroje,“ povedal. Zdroje na zavedenie rodičovského bonusu podľa neho priniesli opatrenia, ktoré ministerstvo už vykonalo a takisto hospodárska politika vlády.

Konkrétne čísla predstaví Krajniak na tlačovej besede v utorok (11. 1.).

Tvrdí, že pripravená reforma I. piliera dôchodkového systému vrátane rodičovského bonusu zlepšuje udržateľnosť dôchodkového systému o 1,8 % HDP a udržateľnosť verejných financií zlepšuje o 2,4 % HDP.

Krajniak uviedol, že pracujúci v roku 2021 do Sociálnej poisťovne odviedli 9,5 miliardy eur, z ktorých išlo na dôchodky 7 miliárd eur. Na penzie dôchodcov, ktorých deti pracujú, však išli len 4 miliardy eur.

Do druhého dôchodkového piliera by mala Sociálna poisťovňa v roku 2023 odviesť 1,14 miliardy eur. „Keby nešli do druhého piliera, ale by sme ich použili na vyplácanie dôchodkov, tak by sme mohli zvýšiť dôchodky pre 1,1 milióna dôchodcov o 87 eur mesačne,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika