Na hlavný obsah

Doležal chce zatraktívniť prácu rušňovodičov, plánuje náborovú kampaň aj prémie

Zlepšiť chce aj ich vzdelávanie.

Doležal chce zatraktívniť prácu rušňovodičov, plánuje náborovú kampaň aj prémie
Minister dopravy Andrej Doležal. Foto: TASR

Rezort dopravy chce získať viac rušňovodičov, plánuje náborovú kampaň, príspevky aj navýšenie prémií. Povedal to minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

„Chýbajú nám rušňovodiči, niektoré vlaky museli byť z tohto dôvodu odrieknuté,“ dodal s tým, že jedným z dôvodom je situácia s ochorením COVID-19, no ďalším je aj to, že problém sa dlhodobo neriešil.

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko sa chce stať konkurencieschopnejšou aj oproti súkromným železničným firmám. „Súkromné spoločnosti nám kradnú rušňovodičov, lebo nedokážeme vytvoriť také flexibilné podmienky ako súkromný dopravca. Ale o to sa práve snažíme,“ uviedol.

Vyššia mzda aj príspevky

„Zdvihli sme osobné aj základné prémie, zavedieme nový náborový príspevok. Čo sa týka mzdového ohodnotenia, v roku 2022 by hrubý príjem, po zarátaní nadčasov rušňovodiča, mohol byť až 1 750 eur v hrubom,“ dodal.

Okrem platu minister hovorí aj o náborovom príspevku vo výške 1 200 eur, príspevku na ubytovanie, poskytovaniu pracovného voľna či vyšších odmenách pri výročiach.

„Potrebujeme aj reštartovať proces vzdelávania rušňovodičov. Máme nové školiace centrum vo Vrútkach,“ uviedol.

Priority rezortu dopravy

Prioritami rezortu na rok 2022 je najmä vyriešenie výstavby košického obchvatu. „Druhou prioritou je spustenie obstarávania na druhú etapu severného obchvatu Prešova, ďalšou je vyriešenie mýtneho systému. Ešte tam je Ivachnová, ktorú odkomunikujeme v najbližších týždňoch,“ dodal.

Za cieľ si rezort dal aj výstavbu križovatky D1 s obchvatom Bratislavy (D4). Aktuálne sa podľa Doležala vyhodnocujú ponuky v súťaži, stavba by sa mohla začať na jar.

Incident nákladného vlaku

V prípade uvoľneného nákladného vlaku, ktorý prešiel z Košíc až do Maďarska, minister uviedol, že rušňovodič súkromnej spoločnosti zrejme nezabezpečil rušeň proti posunu. Priblížil, že už má predbežné informácie a vyšetrí ich Dopravný úrad.

„Rušňovodič tejto spoločnosti, pravdepodobne z nedbalosti, ale to naozaj povie až vyšetrovanie, nezabezpečil rušeň proti posunu, tento sa vzhľadom na sklon trate dal sám do pohybu a prešiel až do Maďarska,“ opísal minister.
  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko