Na hlavný obsah

Dozvuky návštevy Žilinku v Moskve. Bude generálny prokurátor disciplinárne stíhaný?

Pracovná cesta vyvoláva rozporuplné reakcie.

Pracovná cesta generálneho prokurátora Maroša Žilinku v Moskve vyvoláva rozporuplné reakcie. Prokuratúra hovorí o význame cesty z hľadiska boja proti nadnárodnej kriminalite a účasti predstaviteľov justície z viacerých európskych štátov. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) označuje návštevu za pošliapavanie ľudských práv a našich národných záujmov.

Igora Krasnova, ruského generálneho prokurátora, s ktorým Maroš Žilinka podpísal Program spolupráce na roky 2022 až 2023, kritizuje Brusel za údajné svojvoľné zatýkanie politicky nespoľahlivých osôb či rozsiahle potláčania slobody prejavu, zhromažďovania a združovania v Rusku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa podpredsedníčky vlády by mal byť Maroš Žilinka za to disciplinárne stíhaný. „Maroš Žilinka by sa mal za toto všetkým Slovákom a Slovenkám ospravedlniť, pretože ísť a nadväzovať spoluprácu s človekom, ktorý porušuje ľudské práva a hodnoty Európskej únie a Slovenskej republiky je naozaj neospravedlniteľné,“ myslí si Remišová.

Ak by naozaj došlo k podaniu návrhu na disciplinárne konania proti Marošovi Žilinkovi, rozhodoval by o ňom Najvyšší správny súd. Takýto návrh by mohla podať prezidentka Zuzana Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko