Na hlavný obsah

Dvaja mladíci vraždili pre pocit. Jeden z nich si odsedí doživotie

Má len 20 rokov, podľa Lipšica ide o preferenčný prípad.

Dvaja mladíci vraždili pre pocit. Jeden z nich si odsedí doživotie
Na snímke Rudolf Dorčík, ktorý si odsedí doživotie za vraždu. Foto: TASR

Najvyšší súd SR (NS SR) v kauze vraždy „pre pocit“ v utorok (11. 1.) vyhovel odvolaniu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a dvojici obžalovaných sprísnil tresty.

Dvadsaťročnému Rudolfovi Dorčíkovi tak uložil trest na doživotie v ústave s maximálnym stupňom stupňom stráženia a dvadsaťdvaročnému Milanovi Jesenskému trest 25 rokov väzenia rovnako v ústave s najprísnejším režimom. Rozhodnutie NS SR je právoplatné.

Pôvodné tresty boli nižšie

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vlani 15. októbra uložil Dorčíkovi 24-ročný trest v ústave s najprísnejším stupňom stráženia. Jesenskému uložil 20-ročné väzenie v ústave so stredným stupňom stráženia.

Zároveň mali vyplatiť matke, otcovi a dcére zavraždeného 47-ročného Jozefa Plicu náhradu škody zhodne po 10 300 eur. Špeciálny prokurátor podal na mieste odvolanie. Argumentoval napríklad tým, že Dorčík sa po vražde v spoločnosti svojich kamarátov vyjadril, že by to urobil znovu a vraždil by aj pre peniaze. Obaja sa tiež podľa obžaloby pri tele obete fotili.

Podľa utorkového verdiktu NS SR boli prísnejšie tresty pre dvojicu potrebné pre efektívnejšiu ochranu spoločnosti. Predsedníčka senátu Dana Wänkeová upozornila, že momentálne neexistuje v prípade Dorčíka rozumná nádej na jeho nápravu.

Pripomenula však, že ani doživotný trest nie je absolútnym trestom a aj v takomto prípade je možné požiadať po adekvátnom čase o podmienečné prepustenie. Dodala, že dôkazná situácia v tomto prípade bola taká jednoznačná, že ani priznanie oboch páchateľov nemalo zásadný podiel na uznaní ich viny.

Aké je to zabiť človeka či vidieť jeho mozog…

Vražda sa stala v presne neustálenom čase na prelome januára a februára minulého roka v Martine. Dvojica podľa prokuratúry svoju obeť, príležitostného murára Jozefa z Dubového, zavraždila len preto, lebo Dorčík chcel vraj zistiť, „aké to je zabiť človeka“.

Nalákali ho do opusteného krytu civilnej obrany pod zámienkou pitia alkoholu. Tam ho napadli dreveným hranolom a kopali ho do hlavy a iných častí tela. Predtým sa ho Dorčík opýtal, „aký je to pocit, že počas tejto noci zomrie“.

Útok trval podľa obžaloby približne 30 minút, pričom jeden z obžalovaných obeti tiež skočil na krk. Dorčík mu následne porezal hrdlo a Jesenský mu zarezal sklenou črepinou do viacerých častí hlavy. Dôvodom bolo, že chcel vidieť jeho mozog.

Podľa svedeckých výpovedí Dorčík, ktorý bol už v minulosti trestaný pre ublíženie na zdraví a výtržníctvo, po vražde ukázal telo obete niekoľkým kamarátom. Zároveň sa im vyhrážal, pokiaľ by vec ohlásili.

Ojedinelý prípad

Špeciálny prokurátor Lipšic po utorkovom rozhodnutí súdu skonštatoval, že v tomto prípade ide o „preferenčný prípad“, pretože takému mladému páchateľovi (20 rokov) ešte na Slovensku neuložili doživotný trest.

„Avšak vzhľadom k mimoriadnej brutalite tohto činu, jeho následkom, pohnútke, ale aj kriminálnej kariére už odsúdeného Dorčíka je zrejmé, že žiaden iný trest by nebol ani spravodlivý, ani by nezabezpečil účinnú ochranu spoločnosti,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko