Na hlavný obsah

EMA: Vakcíny mRNA proti covidu nespôsobujú komplikácie tehotným ženám

Štúdie skúmali 65 000 tehotenstiev.

EMA: Vakcíny mRNA proti covidu nespôsobujú komplikácie tehotným ženám
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vakcíny proti covidu založené na technológii mRNA nespôsobujú komplikácie v tehotenstve u nastávajúcich matiek ani u ich detí. Po podrobnom preskúmaní viacerých štúdií to v utorok (18. 1.) oznámila Európska lieková agentúra (EMA).

Európsky liekový regulátor vychádza zo štúdií, ktoré zahŕňali približne 65 000 tehotenstiev v rôznych štádiách.

Preskúmanie podľa EMA nezistilo žiadne známky vyššieho rizika komplikácií, potratov, predčasných pôrodov alebo závažných vedľajších účinkov u nenarodených detí v dôsledku aplikácie vakcín mRNA. Na tejto technológii sú založené preparáty spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

EMA síce pripustila určité obmedzenia v údajoch, ale výsledky sú podľa nej vo všetkých štúdiách konzistentné, píše Reuters. „Prínosy očkovania vakcínami mRNA proti covidu počas tehotenstva prevažujú nad akýmikoľvek možnými rizikami u nastávajúcich matiek a nenarodených detí,“ uviedla EMA.

Interný tím agentúry pri preskúmaní štúdií tiež zistil, že vakcíny proti covidu sú rovnako účinné pri znižovaní rizika hospitalizácie a úmrtia u tehotných žien ako u ostatných ľudí.

Viaceré krajiny únie už povolili očkovanie tehotných žien a podpora očkovania prípravkami založenými na technológii mRNA zo strany EMA pravdepodobne posilní očkovacie kampane v menších krajinách, ktoré sa spoliehajú na vedeckú odbornosť regulačného úradu, poznamenal Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet