Na hlavný obsah

Epidemiologička z WHO varuje: Len očkovanie posilňujúcimi dávkami pandémiu neporazí

Nové mutácie môžu vznikať v chudobných krajinách.

Epidemiologička z WHO varuje: Len očkovanie posilňujúcimi dávkami pandémiu neporazí
Zdravotník pripravuje ampulku s vakcínou. Foto: TASR/AP

Očkovanie proti koronavírusu posilňujúcimi dávkami, ktoré je v plnom prúde v bohatých krajinách, pre boj s pandémiou nestačí. Popredná epidemiologička zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Maria Van Kerkhove v rozhovore pre BBC upozornila, že bohaté krajiny sa z pandémie posilňujúcimi dávkami nedostanú. Globálna kríza si podľa nej vyžaduje očkovanie na globálnej úrovni.

Mnohé bohaté krajiny začali s nástupom nákazlivejšieho variantu omikron ponúkať posilňujúce dávky. Krajiny s najnižšími príjmami však majú medzičasom plne zaočkované len tri percentá obyvateľov.

Podľa Van Kerkhove je to morálne a etické zlyhanie a je potrebné značne zvýšiť dodávky vakcín chudobným štátom na splnenie cieľa WHO, aby bolo do júla 2022 zaočkovaných 70 percent svetovej populácie.

Spoliehať sa na posilňujúce dávky vakcín vzhľadom na neprestajný vznik nových variantov koronavírusu nestačí, varovala tiež technická vedúca WHO. Očkovanie vo svete musí sprevádzať obmedzovanie šírenia vírusu prostredníctvom jednoduchých a efektívnych opatrení ako nosenie rúšok, spoločenské odstupy a vetranie vo verejných priestranstvách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet