Na hlavný obsah

Európska komisia bude môcť Poľsku strhnúť peniaze z dotácií, ak nezaplatí pokutu

Jej výška je v súčasnosti 70 000 eur.

Európska komisia bude môcť Poľsku strhnúť peniaze z dotácií, ak nezaplatí pokutu
Na ilustračnej snímke muž držiaci poľskú vlajku. Foto: TASR/AP

Ak Poľsko odmietne zaplatiť pokutu, ktorú mu Súdny dvor Európskej únie (EÚ) vymeral po poľskom odmietnutí zastaviť činnosť súdneho orgánu, môže Európska komisia (EK) strhnúť Varšave peniaze z eurodotácií.

Vyhlásil to v utorok (11. 1.) hovorca exekutívy EÚ, podľa ktorého Brusel analyzuje poľskú odpoveď na list vyzývajúci na vypočutie príkazu súdu EÚ. Poľsko ju poslalo v pondelok (10. 1.) na poslednú chvíľu.

Ak Varšava nedokáže, že disciplinárna komora poľského najvyššieho súdu ukončila činnosť, Komisia ju vyzve na zaplatenie pokuty, ktorá v súčasnosti predstavuje okolo 70 miliónov eur. Podobnú výzvu už Komisia poslala Poľsku pre odmietnutie ukončiť práce v hnedouhoľnej bani Turów pri českých hraniciach, Varšava však zatiaľ neuposlúchla.

„Členské štáty doteraz vždy zaplatili svoje pokuty. Komisia má potrebné nástroje na zabezpečenie toho, aby sa platby do rozpočtu EÚ uskutočnili. Ak je to potrebné, strhne ich z iných fondov EÚ,“ uviedol hovorca Komisie Christian Wigand. Exekutíva EÚ poľskú odpoveď na svoj list z 22. decembra „rýchlo vyhodnotí“ a rozhodne o ďalších krokoch, dodal.

Najvyššia súdna inštancia EÚ vlani v lete skonštatovala, že poľská disciplinárna komora, ktorá rozhoduje o postavení sudcov a prokurátorov, o ich trestnom stíhaní a o prípadnom uvalení väzby, nie je v súlade s právom EÚ. Poľská vláda následne oznámila, že činnosť úradu ukončí.

EK však v septembri skonštatovala, že komora naďalej pokračuje v prejednávaní skôr začatých prípadov. Exekutíva Únie preto súd požiadala o udelenie pokuty. Sudcovia v Luxemburgu na konci októbra rozhodli, že Poľsko bude platiť milión eur denne, kým komoru úplne nezruší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet