Na hlavný obsah

Európska komisia navrhuje zaradiť jadro a zemný plyn medzi zelené investície

Pri energii z jadra nevznikajú skleníkové plyny.

Európska komisia navrhuje zaradiť jadro a zemný plyn medzi zelené investície
Na snímke jadrová elektráreň Mochovce. Foto: RTVS

Európska komisia (EK) chce zaradiť jadro a zemný plyn medzi zelené investície. Informoval o tom v sobotu (1. 1.) denník Financial Times, ktorý má chystaný návrh k dispozícii.

O zaradenie jadrovej energie na zoznam zelených investícií sa dlhodobo usiluje aj Slovensko. Komisia chce dať investorom návod, do ktorých technológií sa oplatí vložiť peniaze.

Investície do jadra by podľa predstáv komisie mali smerovať najmenej najbližších dvadsať rokov a do zemného plynu desať rokov.

Členské štáty sa sporia, čím nahradia uhlie

Členské štáty európskeho bloku sa sporia o to, akými dostupnými prostriedkami budú môcť nahradiť energiu a teplo vyrábané z uhlia – tohto zdroja sa majú v rámci prechodu ku klimaticky čistým technológiám v najbližších rokoch zbavovať.

Energia z jadra, pri ktorej síce nevznikajú skleníkové plyny, ale pri ktorej nie je vyriešené dlhodobé uskladnenie vyhoreného rádioaktívneho paliva, stojí v centre týchto debát.

Pre odpor Rakúska a viacerých ďalších krajín sa skupine štátov na čele s Francúzskom nepodarilo presadiť na decembrovom samite v Bruseli, aby EK na zoznam zelených investícií zaradila aj jadro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet