Na hlavný obsah

Exekúcií bolo výrazne menej, minulý rok ich riešilo zhruba 420 000 ľudí

V roku 2020 to bol viac ako dvojnásobok osôb.

Exekúcií na Slovensku bolo vlani výrazne menej ako v minulosti. Od začiatku tohto roka sa navyše zmenila výška časti mzdy, na ktorú exekútori nemôžu siahnuť. Dlžníkom by tak malo zostať viac peňazí.

Kým v roku 2020 riešilo exekúciu takmer 977 000 ľudí, nepodnikateľov, minulý rok ich bolo necelých 420 000. Podobne klesal počet živnostníkov či firiem. Podľa vedenia komory exekútorov už dávno neplatí, že obetí exekúcií sú milióny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dôvodom poklesu počtu exekučných konaní je, predovšetkým, zákon o zastavení niektorých starých exekučných konaní, ktorý nadobudol účinnosť od 1. 1. 2020. V dôsledku toho sa zastavilo viac ako milión exekučných konaní a tento proces stále prebieha. Zároveň sa nepretržite zastavujú exekučné konania, kde je na majetok fyzických osôb vyhlásený konkurz formou osobného bankrotu,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová.

Vláda ešte na jeseň schválila nariadenie, ktorým sa od januára zmenila výška nezraziteľnej mzdy dlžníka, čím reagovala na rast životných nákladov a nežiaduce následky pandémie.

„Tá sa zvyšuje až na 305,28 eur v porovnaní s predchádzajúcou úpravou a menia sa tieto sumy aj vo vzťahu k zrážkam týkajúcim sa vyživovacej povinnosti,“ uviedla právnička Paula Vargicová.

Okrem výživného by sa mali vo väčšom rozsahu uspokojiť i ďalšie tzv. prednostné pohľadávky ako sú dane, poplatky alebo clá. Nová úprava zrážok pri exekúciách sa nepozdáva zástupcom veriteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko