Na hlavný obsah

Explózia v Afganistane si vyžiadala životy 9 detí

Ďalšie štyri sú zranené.

Explózia v Afganistane si vyžiadala životy 9 detí
Ilustračná snímka. Foto: Anadolu

Výbuch vo východnom Afganistane neďaleko hranice s Pakistanom usmrtil v pondelok (10. 1.) deväť detí a zranil ďalšie štyri. Oznámil to úrad guvernéra vymenovaného hnutím Taliban, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AP.

V oznámení úradu sa uvádzalo, že explózia nastala v okrese Lalopar vo východnej provincii Nangarhár, keď vozík predávajúci potraviny narazil na starý nevybuchnutý mínometný granát. Ďalšie podrobnosti nie sú dostupné.

V provincii má základňu teroristická organizácia Islamský štát (IS). Tá je rivalom extrémistického hnutia Taliban a od polovice augusta podnikla už niekoľko útokov proti týmto novým vládcom Afganistanu. Taliban sa dostal k moci v lete, po stiahnutí amerických a zahraničných vojakov z krajiny.

IS v Afganistane operuje od roku 2014 a podnikol už desiatky strašných útokov, pripomína AP. Väčšinu z nich mieril proti afganskej menšine šiitských moslimov.

Afganistan patrí ku krajinám s najväčším počtom nevybuchnutých pozemných mín a ďalšej munície, ktoré zostali na afganskom území po desaťročiach vojny a konfliktu. Keď táto munícia exploduje, obeťami sú často deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet