Na hlavný obsah

Fabriky žiadajú podporu pre zelené autá. Štát čaká na milióny z EÚ

Slovensko je líder vo výrobe áut na počet obyvateľov.

Slovensko je suverénnym svetovým lídrom v počte vyrobených áut na obyvateľa. A hoci budúcnosťou sektora sú podľa centrál automobiliek elektromobily, na Slovensku ich jazdí málo. Tunajšie závody volajú po štátnej pomoci. Štát by mal zvýšiť aj tempo budovania nabíjačiek. Spoľahnúť sa chce na európske peniaze.

Podľa zväzu automobilového priemyslu by sa štát mal zamerať na systémovú, dlhodobú podporu predaja áut na alternatívny pohon.

Zástupcovia štyroch slovenských automobiliek sa zhodujú, že elektromobily sú cestou vpred, treba ich však podporiť. Väčšina krajín Európskej únie, vrátane Česka, Maďarska či Nemecka, kúpu elektromobilov dotuje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo hospodárstva odkázalo, že rozvoj infraštruktúry pre autá na alternatívny pohon sa bude financovať z európskych peňazí.

„Plán obnovy počíta s celkovou investíciou 50 miliónov eur a očakáva sa vybudovanie viac ako 3 000 nabíjacích bodov a 3 pilotných vodíkových čerpacích staníc. Na podporu batériového ekosystému bude zo štrukturálnych fondov EÚ alokovaných 118 miliónov eur,“ uviedla Katarína Matejková, hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko