Na hlavný obsah

Filmový producent Carlo Ponti zomrel pred 15 rokmi

Objavil legendárnu herečku Sophiu Loren.

Filmový producent Carlo Ponti zomrel pred 15 rokmi
Na archívnej snímke filmový producent Carlo Ponti. Foto: TASR

Taliansky filmový producent Carlo Ponti bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov talianskej a medzinárodnej kinematografie. Manželkou popredného producenta bola legendárna talianska herečka Sophia Lorenová.

Carlo Ponti sa narodil 11. decembra 1912 v meste Magenta v oblasti Lombardie v Taliansku. Po štúdiách práva na univerzite v Miláne a krátkodobej praxi v advokátskej kancelárii svojho otca (1935-1938) odštartoval kariéru filmového producenta v spoločnosti Artisti Tecnici Associati (ATA) v Miláne.

Od roku 1941 produkoval vyše 140 snímok. Spolupracoval s najvýznamnejšími režisérmi svetovej kinematografie. V 60. rokoch minulého storočia prispel k celosvetovému úspechu snímky Ostře sledované vlaky (1966) režiséra Jiřího Menzela. Dráma získala množstvo ocenení, vrátane prestížneho Oscara pre najlepší zahraničný film roka (1968).

Menej úspešnou bola už spolupráca s Milošom Formanom na komédii Hoří má panenko (1967), s ktorým producent nebol spokojný, čo vyústilo aj v jeho roztržku s tvorcom.

Bol producentom viac ako 140 filmov

Bohatú producentskú filmografiu Carla Pontiho tvoria napríklad aj snímky La Romana (Rimanka, 1954), La Ciociara (Vrchárka, 1960), Ieri, oggi, domani (Včera, dnes a zajtra, 1963), I girasoli (Slnečnica, 1970), Il Caso Pisciotta (Mafia za mrežami, 1972), Professione: reporter (Povolanie: Reportér, 1975) alebo Una giornata particolare (Zvláštny deň, 1977).

Medzi najznámejšie z viac ako 140 filmov, ktoré sa spájajú s producentovým menom, patria Cesta (1954) Federica Felliniho, Vojna a mier, ktorú v roku 1956 nakrútil hollywoodsky režisér King Vidor, Boccaccio ’70 (1962) Vittoria de Sicu či Doktor Živago (1965).

Na konte má aj jedno herecké účinkovanie v dokumentárnej snímke Showman (1963), v ktorej stvárnil sám seba. Za produkciu Doktora Živaga získal nomináciu na Oscara (1966).

Manželstvo so Sophiou Loren

V roku 1952 si Carlo Ponti všimol v súťaži krásy exotickú, vtedy šestnásťročnú Sofiu Scicolone, pre ktorú neskôr vymyslel umelecké meno Sophia Loren. Vzal ju pod svoje ochranné krídla, zaistil jej hodiny herectva a stal sa jej celoživotným druhom.

Filmový producent Carlo Ponti s manželkou Sophiou Lorenovou. ZDROJ: TASR

Talianska vláda však neuznala Pontiho mexický rozvod s predchádzajúcou manželkou a obvinila ho z bigamie. Ponti a Loren spolu žili aj po anulovaní manželstva. V roku 1964 získal francúzske občianstvo a o dva roky na to sa pár opäť, úplne legálne, zosobášil. Loren naplno rozvinula svoj herecký talent a aj v súčasnosti je medzinárodne uznávanou filmovou hviezdou.

Taliansky producent zomrel 10. januára 2007 vo švajčiarskej Ženeve vo veku 94 rokov. Zomrel v nemocnici na pľúcne komplikácie v prítomnosti svojej manželky a detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet