Na hlavný obsah

Fínska spoločnosť vyvinula jedlo nezávislé od poľnohospodárstva

Tvorcovia hovoria o revolúcii v potravinách.

Fínska spoločnosť vyrába nový proteín zo vzduchu, z vody a obnoviteľnej elektrickej energie. Takýto postup môže znížiť environmentálny vplyv svetových potravinových systémov. Tie majú na svedomí viac ako tretinu globálnych emisií skleníkových plynov.

Tvorcovia Soleinu hovoria o revolúcii v potravinách. Bielkovinu vyrábajú pomocou živých mikroorganizmov, ktoré sa pestujú vo fermentore. Stačí pridať vzduch a vodu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Fermentáciou plynu poskytujeme rastové podmienky pre mikroorganizmy. Je to ako pri výrobe vína alebo piva, kde máte tekutinu, ktorá obsahuje cukry. Robíme to isté, ale náš mikrób nie je cukor, ale vodík a oxid uhličitý,“ vysvetlil riaditeľ Solar Foods Pasi Vainikka.

Keď mikroorganizmy vyrastú a rozmnožia sa vo vode, odstránia ich a vysušia. Výsledkom je Solein.

„V niektorých smeroch je trochu ako kvasnicový extrakt. Je žltý vďaka beta karoténu a chuťou pripomína mrkvu. Tento proteínový prášok môžete pridať do rôznych jedál – od jogurtov až po výrobky nahrádzajúce mäso,“ dodal Vainikka.

Pri procese výroby Soleinu nepoužívajú žiadne poľnohospodárske suroviny. Potrebná elektrina je z obnoviteľných zdrojov. Emisie skleníkových plynov sú takmer nulové.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet