Na hlavný obsah

Firma Apple dosiahla trhovú hodnotu tri bilióny dolárov

Je tak prvou americkou firmou, ktorej sa to podarilo.

Firma Apple dosiahla trhovú hodnotu tri bilióny dolárov
Logo americkej firmy Apple. Foto: TASR/AP

Firma Apple sa stala prvou spoločnosťou v Spojených štátoch, ktorá dosiahla trhovú kapitalizáciu tri bilióny dolárov (2,64 bilióna eur).

Akcie Apple sa počas pondelkového (3. 1.) obchodovania dostala až na 182,86 dolárov (necelých 158 eur) a celková trhová kapitalizácia koncernu na tri bilióny. Hodnota spoločnosti sa tak v priebehu necelých štyroch rokov strojnásobila.

Ide o symbolický míľnik, ktorý však signalizuje, že investori ďalej veria akciám Apple a schopnosti koncernu pokračovať v raste. Jeho tržby vo štvrtom kvartáli medziročne stúpli o 29 %, keď expandovali všetky produktové kategórie.

Aj keď motorom rastu zostáva iPhone, napríklad služby zaznamenali medziročné zvýšenie o 25,6 % na 18 miliárd dolárov (cca 15,5 miliárd eur).

Apple sa 2. augusta 2018 stal prvou verejne obchodovanou spoločnosťou v USA, ktorá dosiahla trhovú kapitalizáciu bilión dolárov (zhruba 862 miliárd eur). Tá sa potom v priebehu o niečo viac než dvoch rokov zdvojnásobila a 19. augusta 2020 sa dostala na dva bilióny (asi 1,72 bilióna eur).

Akcie Apple sa v pondelok večer nachádzali v pluse o necelé tri percentá. V roku 2021 si polepšila o 34 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika