Na hlavný obsah

Firmy chcú kratšiu karanténu pre pozitívnych pracovníkov

Aktuálne trvá aj pri bezpríznakovom priebehu 10 dní.

Časť pracovníkov by mohla po pozitívnom teste na covid stráviť v karanténe menej času, prípadne by do práce mohli chodiť aj keď sú pozitívni, no bezpríznakoví. Zmenu pravidiel žiadajú zamestnávatelia.

Argumentujú rýchlo sa šíriacim variantom omikron. Hromadné PN-ky by firmám mohli spôsobiť veľké hospodárske škody. O návrhu bude v stredu (12. 1.) rozhodovať vláda.

Dnes musia pozitívne testovaní absolvovať 10 dňovú karanténu. Zástupcovia zamestnávateľov žiadajú čas izolácie skrátiť aspoň na polovicu.

„Pokiaľ ide o firmu, ktorá má nepretržité prevádzky, tak naozaj to môže znamenať fatálne škody, či už ide o farmaceutický priemysel, chemický priemysel, hutníctvo, sklárstvo, potravinársky priemysel, starostlivosť o zvieratá,“ hovorí Rastislav Machunka, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Výnimku pri karanténe už dnes majú napríklad pracovníci kritickej infraštruktúry, napríklad distribúcie plynu, hoci zatiaľ ju nevyužili.

Zamestnávatelia žiadajú, aby do práce mohli prísť osoby s pozitívnym testom na covid, ktoré sú bez príznakov. Takýmto spôsobom dnes fungujú pracovníci v zdravotníctve.

Vláda sľubuje, že na požiadavky zamestnávateľov zareaguje. „Môžeme potvrdiť, že táto téma je už niekoľko dní predmetom rokovania odborných skupín, takisto aj konzília odborníkov,“ reagovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko