Na hlavný obsah

Francúzsky parlament schválil zavedenie očkovacieho preukazu

Viac ako 91 percent dospelých Francúzov je už plne zaočkovaných.

Francúzsky parlament schválil zavedenie očkovacieho preukazu
Ľudia s ochrannými maskami na tvári v parížskom metre. Foto: TASR

Poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu, Národného zhromaždenia, schválili v nedeľu (16. 1.) večer návrh zákona, ktorý zavádza očkovacie preukazy, nahrádzajúce doterajší zdravotný preukaz. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Zákon podporilo 215 poslancov, 58 bolo proti a sedem sa zdržalo hlasovania. Ústredným opatrením novej legislatívy je, že neočkované osoby nad 16 rokov nebudú mať prístup na verejne prístupné miesta, ako sú reštaurácie, kultúrne inštitúcie či prostriedky diaľkovej dopravy.

Vo Francúzsku sa doteraz pri návšteve spomínaných verejných miest vyžadoval covidový pas. Vstup však mali povolený aj neočkované osoby, ak sa preukázali negatívnym výsledkom testu alebo dokladom o prekonaní covidu.

Protesty v krajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pôvodne predpokladal, že zákon nadobudne účinnosť od 15. januára. Jeho schválenie sa oneskorilo v dôsledku búrlivých diskusií v Národnom zhromaždení i v Senáte, hornej komore parlamentu. Zatiaľ nie je známy nový termín nadobudnutia účinnosti zákona.

Socialistickí poslanci v nedeľu (16. 1.) oznámili, že sa obrátia na Ústavnú radu, ktorá je najvyššou súdnou inštanciou vo Francúzsku. Niektorí kritici namietajú, že očkovací preukaz neprinesie výraznú zmenu, keďže viac ako 91 percent dospelých Francúzov je už plne zaočkovaných.

Proti zavedeniu očkovacieho preukazu protestovali v sobotu (15. 1.) vo Francúzsku desaťtisíce ľudí. Na zhromaždení krajne pravicovej strany Les Patriotes (Patrioti) napadla dvoch novinárov agentúry AFP skupina zrejme pravicových extrémistov a vyhrážala sa im zabitím.

Francúzsko zápasí s piatou vlnou pandémie, pričom denné prírastky opakovane prekračujú 300 000. Počet pacientov s vážnym priebehom na jednotkách intenzívnej starostlivosti je ale podstatne nižší, než bol pri prvej vlne epidémie v marci a apríli 2020.

Za uplynulý deň (16. 1.) v krajine testy identifikovali 278 129 nových prípadov covidu, pribudlo aj 98 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet