Na hlavný obsah

Gréci budú mať pre snehovú kalamitu deň voľna

Pretrvávajúce snehové problémy hlási aj Turecko.

Gréci budú mať pre snehovú kalamitu deň voľna
Husté sneženie v gréckych Aténach. Foto: SITA/AP

Návaly snehu ďalej komplikujú život v mnohých oblastiach Grécka a Turecka. Grécka vláda preto na utorok (25. 1.) vyhlásila deň voľna pre všetkých s výnimkou osôb, ktoré zabezpečujú chod štátu a základné služby.

V Turecku zase predĺžili do jednej popoludní miestneho času (11.00 h SEČ) uzávierku medzinárodného letiska v Istanbule, na ktorom sú zastavené odlety a prílety už od pondelka (24. 1.).

Obmedzenie prevádzky letiska i úmrtia

Najväčšie turecké mesto Istanbul bojuje s hustým snežením od nedeľného (23. 1.) večera. Sneh spôsobil chaos v doprave, tisíce ľudí dočasne uväznil v autách na diaľnici – vrátane tej, ktorá spája pätnásťmiliónový Istanbul s metropolou Ankara.

V Istanbule zomreli traja ľudia pri nedeľňajšej nehode autobusu, ktorý havaroval na zasneženej ceste, informoval denník Hürriyet.

Pozastavenie prevádzky na istanbulskom letisku sa dotklo desiatok medzinárodných letov. Na letisku sa zrútila v pondelok aj strecha jednej budovy využívanej spoločnosťou Turkish Airlines, nikto sa ale nezranil.

Diaľničné snehové väzenie

Od pondelka sneh komplikuje život aj v mestách Grécka, kde vláda vyhlásila deň voľna v šiestich regiónoch na juhu a v centrálnej časti krajiny – vrátane Atén či ostrova Kréta.

Už v pondelok zatvorili pre návaly snehu a komplikácie v doprave viaceré obchody s výnimkou potravín či lekární, prevádzku zastavili aj očkovacie centrá.

Tisíce ľudí zostali uväznení aj na gréckej diaľnici v blízkosti Atén, niektorí strávili v autách aj 20 hodín, napísal denník Kathimerini. Aj v utorok ráno pokračovali hasiči a vojaci v ich vyslobodzovaní. Ľuďom nosili vodu, jedlo a prikrývky.

Na sociálnych sieťach sa objavovali zábery, na ktorých rodiny aj s deťmi idú pešo po diaľnici od svojich vozidiel.

Podľa meteorológov má sneženie slabnúť odpoludnia na väčšine miest Grécka, na Kréte ale čakajú ďalšie silné sneženie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet