Na hlavný obsah

Grécky premiér trvá na pokutách pre nezaočkovaných občanov nad 60 rokov

Peniaze z pokút majú dostať nemocnice.

Grécky premiér trvá na pokutách pre nezaočkovaných občanov nad 60 rokov
Na snímke Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR

Pokuta 100 eur mesačne hrozí od pondelka 17. januára nezaočkovaným občanom Grécka nad 60 rokov, potvrdil v rozhovore pre televíznu stanicu ANT1 grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Informovala o tom v piatok (14. 1.) agentúra DPA.

Podľa Mitsotakisa je východisko z tejto situácie jednoduché. „Dáš sa zaočkovať a nebudeš platiť žiadnu pokutu,“ povedal šéf gréckeho kabinetu vo štvrtok (13. 1.) večer pre ANT1. Odpovedal tak na otázku, či si je vedomý, aké tvrdé následky bude mať pokuta pre mnoho gréckych dôchodcov, píše DPA.

Opatrenie ohlásili v Grécku ešte vlani v novembri. „Odvtedy je takmer 90 percent osôb nad 60 rokov zaočkovaných,“ podotkol Mitsotakis.

Od pondelka budúceho týždňa poskytne grécka štátna sociálna poisťovňa údaje o nezaočkovaných obyvateľov nad 60 rokov daňovému úradu. Peniaze vyzbierané na pokutách majú dostať grécke nemocnice, spresňuje DPA.

Za štvrtok (13. 1.) identifikovali testy v krajine 20 409 pozitívnych prípadov, pribudlo aj 95 úmrtí.

V 11-miliónovom Grécku doposiaľ zaznamenali 1 612 869 prípadov infekcie a 21 732 súvisiacich úmrtí. Kompletne zaočkovaných je tam podľa portálu Our World in Data takmer 68 % obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet