Na hlavný obsah

Hamran predstavil nové vedenie polície, kriminalistov NAKA povedie Ľubomír Daňko

Viceprezidentom bude Damián Imre.

Hamran predstavil nové vedenie polície, kriminalistov NAKA povedie Ľubomír Daňko
Na snímke sprava viceprezident Policajného zboru Damián Imre, prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran, 1. viceprezident Policajného zboru Branko Kišš a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko. Foto: TASR

Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran v stredu (12. 1.) predstavil nové vedenie Policajného zboru (PZ) SR. Novým šéfom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) je jej dlhoročný člen, policajný vyšetrovateľ a šéf vyšetrovacieho tímu kauzy Očistec Ľubomír Daňko.

„Je to signál pre spoločnosť. Ľudia, ktorí odviedli kus poctivej práce vo verejnom záujme, si zaslúžia šancu vo vedení. Navyše, ako dlhoročný pracovník NAKA veľmi dobre pozná pomery v agentúre,“ povedal Hamran.

Doterajší riaditeľ NAKA Branko Kišš bude 1. viceprezidentom PZ SR. Podľa Hamrana je to skúsený policajt, ktorý slúži viac ako 26 rokov a má v neho plnú dôveru, keďže sa nespreneveril svojmu poslaniu. Pracoval aj na úrade boja proti organizovanému zločinu, vyšetroval závažné násilné i drogové trestné činy.

Novým viceprezidentom PZ SR je Damián Imre, dlhoročný Hamranov spolupracovník. Imre je podľa slov prezidenta expertom na migráciu a azyl, ktorý má za sebou niekoľko medzinárodných mítingov a je jazykovo zdatný. Pôsobil tiež na úrade hraničnej a cudzineckej polície.

Vo funkciách policajných viceprezidentov doteraz pôsobili Jana Maškarová a Róbert Bozalka. Koniec ich pôsobenia oznámil Hamran ešte začiatkom októbra minulého roku. 

Hamran: Očistný proces bude pokračovať

Po prvý raz bude celé vedenie PZ SR schopné komunikovať aj v angličtine a všetci štyria funkcionári, vrátane Hamrana, sú absolventmi Akadémie PZ. Hamran zdôraznil, že do nominácií nezasahoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a ide čisto o jeho výber. „Policajný prezident musí mať voľnú ruku, ak sa chceme zbaviť politizácie Policajného zboru SR,“ povedal.

Priblížil, že obaja viceprezidenti aj nový šéf NAKA majú právo na vykonávanie personálnych zmien a výber najbližších spolupracovníkov.

„Očistný proces bude pokračovať, máme tu funkcionárov, s ktorými sa rozlúčime, pretože nemajú moju dôveru a spreneverili sa svojmu poslaniu,“ konštatoval Hamran. Ako povedal, jeho zotrvanie vo funkcii policajného prezidenta je v rukách ministra vnútra a do jeho rozhodnutia mu nemá právo zasahovať. Myslí si však, že ak Mikulca presvedčí, tak na čele polície zostane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko