Na hlavný obsah

Handlová už nebude nakupovať jednorazové plastové obaly

Chce predchádzať produkcii odpadu.

Handlová už nebude nakupovať jednorazové plastové obaly
Ekologické poháre z festivalu v meste Handlová. Foto: RTVS

Radnica v Handlovej už nebude nakupovať jednorazové plastové obaly. Opatrenie vychádza z pokynu primátorky, ktorá nariadila, aby zamestnanci nakupujúci pre mesto tovary, prestali nakupovať nápoje v plastových fľašiach a jednorazové výrobky z plastu.

Zámerom samosprávy je predchádzať produkcii tohto druhu odpadu, ktorý zaťažuje životné prostredie.

„Mesto Handlová už dlhodobejšie robí kroky k tomu, aby predchádzalo samotnej tvorbe odpadu, keďže to je zrejme jediná cesta, ako odpad nevytvárať,“ uviedla pre regionálny televízny magazín Regina hovorkyňa mesta Handlová Jana Paulínyová.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Aj v predchádzajúcich obdobiach, keď boli väčšie spoločenské aktivity v meste, Handlová predajcom dávala pozvánky s odporúčaním, aby prichádzali s ekologickými obalmi.

„Snažíme sa uzavrieť cyklus správneho triedenia dodávky priamo k spracovateľovi a opätovného využitia surovín a dávať im druhú šancu na to, aby sme ich mohli opätovne použiť a šetriť prírodné zdroje,“ opísal Vladimír Borák zo spoločnosti Harter Handlová.

Ako dodal, v spoločnosti sa začali venovať tetrapakovým obalom. „Nie je známe, že tetrapakový obal sa dá používať aj iným spôsobom, ako len na stavebnú činnosť. V našej spoločnosti sme využili možnosť a priamo ich výrobky používajú naši zamestnanci ako zásobníky na osobnú hygienu,“ vysvetlil Borák.

V meste sa separuje odpad už od roku 2006. „Prvé predkolo toho, aby sa začali veci niekam posúvať, funguje v meste Handlová od roku 2006, odkedy mesto začalo triediť štyri zložky odpadu,“ uviedla Paulínyová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny