Na hlavný obsah

Heger a Rutte sa zhodli na potrebe dialógov pri riešení situácie na Ukrajine

Hovorili aj o koronavíruse.

Heger a Rutte sa zhodli na potrebe dialógov pri riešení situácie na Ukrajine
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (vpravo) a holandský premiér Mark Rutte. Foto: TASR

Pre vyriešenie situácie na ukrajinsko-ruskej hranici je potrebná deeskalácia napätia, a to najmä formou dialógov. Zhodli sa na tom vo štvrtok (27. 1.) premiér Eduard Heger a jeho holandský náprotivok Mark Rutte.

Pripustili, že aktuálne tejto stratégii nepomáha rozprávať o všetkých možných scenároch, ako je napríklad aj prítomnosť vojsk NATO na Slovensku. Rutte zároveň zdôraznil potrebu vysielať do Moskvy jednotný signál.

„Chcem vyvolať očakávanie, že sa dohodneme, že bude dialógom dosiahnutá dohoda, napätie ustúpi a nebudeme sa musieť zapodievať scenármi, ktoré by nastali, ak by napätie nekleslo. Samozrejme, nesmieme podceniť prípravu na akýkoľvek scenár, dúfajúc, že žiaden z nich nenastane,“ reagoval Heger na otázku o prítomnosti vojsk NATO na Slovensku.

Podotkol, že cieľom rokovaní je deeskalácia napätia a ak sa hovorí o konzekvenciách, majú prispieť k vyhnutiu sa negatívnejším scenárom.

Rutte súhlasí, zrejme nie je teraz dobré rozprávať o všetkých možných scenároch, no treba viesť dialóg vedúci k deeskalácii napätia. „Keby došlo len k malému konfliktu, dôsledok by bol ďalekosiahly,“ upozornil.

Diskutovali aj o koronavíruse

Na margo vojakov NATO poznamenal, že pôsobia v rámci predsunutých prítomností vo viacerých krajinách, no diskutovať o ich príchode v kontexte aktuálnych udalostí podľa neho nepomáha celkovej stratégii deeskalácie napätia.

Predsedovia vlád oboch krajín diskutovali aj o pandémii nového koronavírusu. Heger zdôraznil potrebu vymieňať si informácie a skúsenosti.

Rutte skonštatoval, že hoci v Holandsku uvoľnili opatrenia, očakávajú nárast v nemocniciach. Verí, že to zvládnu, a poukázal na odlišnosť situácie v nemocniciach pri „delta vlne“ v porovnaní s aktuálnou situáciou. Podčiarkol potrebu očkovania, hovorí o nižšom riziku hospitalizácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko