Na hlavný obsah

Hongkong nariadil likvidáciu 2 000 malých zvierat po zistení covidu u škrečkov

Ľudia, ktorí si zvieratá kúpili, sa musia dať otestovať.

Hongkong nariadil likvidáciu 2 000 malých zvierat po zistení covidu u škrečkov
Ilustračná snímka- potkany. Foto: TASR

V Hongkongu humánnym spôsobom usmrtia približne 2 000 malých zvierat vrátane škrečkov a činčíl. Stane sa tak po tom, čo bola u niekoľkých hlodavcov v obchode s domácimi zvieratami potvrdená nákaza koronavírusom. Informovali o tom v utorok (18. 1.) agentúry AP a AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

V pondelok (17 1.) bol na koronavírusový variant delta, ktorý je v Hongkongu v súčasnosti už zriedkavý, pozitívne testovaný pracovník prevádzky s názvom Little Boss nachádzajúcej sa v obchodnej štvrti Causeway Bay, kde sa u 11 škrečkov dovezených pravdepodobne z Holandska zistila infekcia covidom.

Pozastavený predaj škrečkov

Hoci hongkonskí predstavitelia konštatovali, že neexistujú dôkazy, že domáce zvieratá dokážu koronavírus preniesť na ľudí, z preventívnych dôvodov musia zákazníci, ktorí si ich zakúpili v spomínanom obchode po 7. januári, podstúpiť povinnú karanténu a taktiež sa musia svojich škrečkov zriecť a dať ich utratiť.

Povinne sa musia dať otestovať na covid i ľudia, ktorí si hlodavcov zaobstarali od 22. decembra. Ak zvieratá budú mať pozitívny výsledok testu, ich majitelia musia zostať v izolácii.

Hongkong tiež pozastaví predaj škrečkov a dovoz malých cicavcov, uviedli predstavitelia rezortu poľnohospodárstva, rybolovu a ochrany prírody. Šéf tohto rezortu vyzval ľudí, ktorí vlastnia škrečky, aby s nimi nechodili von a po kontakte so zvieratami a ich potravou si umývali ruky.

Usmrtených bude približne 1 000 malých zvierat z predajne Little Boss a jeho skladu a ďalších 1 000 z iných obchodov v Hongkongu. Zdravotnícke úrady nariadili karanténu pre zhruba 150 ľudí, ktorí obchod Little Boss navštívili a rovnako pre vyše 20 zamestnancov skladu. Zároveň musia byť dočasne zatvorené všetky obchody s domácimi zvieratami v Hongkongu, ktoré škrečky predávajú.    

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet