Na hlavný obsah

Hrozba ruského postupu rezonuje aj v Škandinávii. Švédsko presúva vojakov

Opäť ožili diskusie o vstupe Švédska a Fínska do NATO.

Hrozba ruského postupu rezonuje aj v Škandinávii. Švédsko presúva vojakov
Na archívnej snímke z 14. septembra 2016 obrnené transportéry švédskej armády sú v prístave Visby na ostrove Gotland. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou a posilňovanie vojenskej prítomnosti NATO v Európe otvára vo viacerých európskych krajinách otázku, ako dôležité je pre ne členstvo v Severoatlantickej aliancii. O možnom vstupe do NATO opäť diskutujú v Škandinávii. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Najväčší ostrov Baltického mora Gotland patrí Švédsku a domáci turisti tam cestujú obdivovať vikingské dedičstvo. V týchto dňoch však na naň smerujú pre ukrajinskú krízu stovky švédskych vojakov – aby bránili strategické územie vzdialené od Kaliningradu vzdušnou čiarou 330 kilometrov.

Švédsko a Fínsko v NATO zatiaľ nie sú

Rusko už raz na ostrov vstúpilo – počas fínskej vojny v 19. storočí. Švédsky minister obrany Peter Hultqvist pre Deutsche Welle povedal, že ak by sa Rusko rozhodlo na Ukrajinu zaútočiť, nedá sa vylúčiť ani útok na Švédsko.

Štokholm napriek obavám aj naďalej odmieta vstup do Severoatlantickej aliancie. Podľa analytika Ústavu medzinárodných vzťahov Matúša Halása však vzťahom chýba iba pečiatka.

„O Švédsku sa často hovorí, že je to de facto člen NATO. Vo všetkých oblastiach, okrem na papieri, má také úzky styky a vzťahy so Severoatlantickou alianciou a Spojenými štátmi, že mnohokrát je považované, akoby bolo člen.“

Členstvo v NATO nateraz vylúčilo aj Fínsko, hoci, podobne ako Švédsko spoluracuje so spojencami.

„Aj Fínsko má veľmi úzke vzťahy so Spojenými štátmi. Podpísali obrannú dohodu. Ani Helsinky, ani Štokholm nechcú, aby do tejto politiky Moskva akokoľvek zasahovala,“ hovorí analytik Matúš Halás.

Rusko otvára Pandorinu skrinku

Iniciatíva Ruska, ktoré aj naďalej popiera zámer napadnúť Ukrajinu, otvára podľa pozorovateľov Pandorinu skrinku bezpečnostných otázok aj v ďalších častiach starého kontinentu. Napríklad v strednej Európe, vrátane Slovenska, ale aj na Balkáne.

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič najnovšie vyhlásil, že pre Ukrajinu nie je v NATO miesto, špekuloval o odchod Záhrebu z Aliancie a vyhlásil, že Chorvátsko musí zostať preč od ohňa, ktorý zapaľujú spojenci a zostať od nich ďaleko.

Chorvátska diplomacia reagovala, že hlava štátu hovorí za seba a Chorvátsko zostáva lojálnym členom NATO. Aj v ďalších štátoch, napríklad v Španielsku podľa denníka El País, sa diskutuje o rozširovaní vojenskej prítomnosti aliančných vojakov na východe Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál