Na hlavný obsah

Humenčanom hrozí zdraženie tepla o vyše polovicu

Samospráva preto rokuje so štátnymi teplárňami.

Humenčanom hrozí zdraženie tepla. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) takéto navýšenie povolil. Radnica sa chce odvolať. Výrobca argumentuje enormným nárastom cien plynu.

Humenčania by mali mesačne za teplo platiť o desiatky eur viac, pretože regulačný úrad povolil zvýšiť výrobcovi ceny o vyše 50 %. Na mestskom úrade už pripravujú odvolanie.

„Nie sme s ním stotožnení a budeme bojovať za obyvateľov mesta, aby ÚRSO, ktoré jedine vydáva tieto cenové rozhodnutie, zmenilo svoje rozhodnutie,“ povedal primátor mesta Humenné Miloš Meričko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak by teplárenské spoločnosti nenakúpili potrebný plyn alebo ukončili činnosť z dôvodu nedostatku financií na nákup plynu, v dotknutých lokalitách by hrozili výpadky dodávok tepla uprostred aktuálnej vykurovacej sezóny,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Spoločnosť Chemes, ktorá teplo vyrába, zdôvodňuje zdražovanie nárastom cien za posledný rok, o vyše 500 % vzrástli ceny plynu a o vyše 200 % aj ceny emisií. 

„Koncom roka sa prudký nárast ceny plynu premieta do ceny tepla len v tých spoločnostiach, ktoré si toto medium nezabezpečili dostatočne dopredu,“ povedal obchodný riaditeľ spoločnosti MH Teplárenský holding Vojtech Červenka.

Humenné začalo preto rokovať aj so štátnym teplárenskym holdingom. Prioritou je zabezpečiť teplo na celú sezónu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny